Політолог Олексій Гарань розповів у коментарі Gazeta.ua, що всередині України не відбудеться ніяких змін, якщо Угода про асоціацію з Євросоюзом не є пріоритетною для Віктора Януковича.

"Тоді він залишиться сам на сам із Путіним. Це означатиме посилення тиску з боку Росії. Такий варіант є небезпечним, бо віддає його на поталу Москві. Для Кремля дуже важливо зірвати підписання Угоди. Чим більше українська влада буде робити дурниць і виставляти себе в Європі в непривабливому світлі, тим це краще для Путіна. Йому якраз вигідно продовження перебування Юлії Володимирівни у в'язниці, бо це може ускладнити підписання асоціації", - пояснив експерт.

Читайте також: Янукович і Україна потрібні Путіну як трофеї, – Балога

Якщо Янукович буде дотримуватись курсу на Європу, він повинен, на думку Гараня, зробити кілька кроків назустріч ЄС.

"Коли по Тимошенко буде компроміс, це принципово змінить атмосферу на переговорах та відкриє шлях по підписанню угоди. Янукович може зіграти цинічну гру: не виконуючи вимоги по виборах в проблемних округах та щодо реформування силових структур, звільнити Тимошенко. Він не хоче її амністувати. Тому розглядається компромісний варіант - лікування у Німеччині", - припускає політолог.

Читайте також: Захист Тимошенко вимагатиме скасування вироку в "газовій справі"

На думку Гараня, Юлія Тимошенко не проситиме про помилування, оскільки цим може перекреслити себе як політика і просто вважає своє ув'язнення незаконним.