Як відомо, Верховна Рада сьомого скликання почала працювати не в повному складі - у п'яти проблемних округах встановити результати голосування так і не вдалось. З часом народних обранців у парламенті почало меншати - станом на сьогодні без мандатів залишились уже 5 депутатів. Рішення про позбавлення їх повноважень приймав Вищий адміністративний суд України.

8 лютого 2013 року ВАСУ визнав неможливим встановити результати виборів у двох округах - № 11 (Вінницька область) та № 71 (Закарпатська область), незважаючи на те, що ЦВК визнала обраними в цих округах і зареєструвала народними депутатами відповідно Олександра Домбровського і Павла Балогу.

Тоді ВАСУ скасував постанови ЦВК в частині реєстрації вказаних народних депутатів і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України. Позивався до спікера парламенту Володимира Рибака екс-нардеп Юрій Кармазін.

Читайте також: Серед законних підстав для позбавлення мандата - ні слова про ВАСУ, – Балога

12 червня Кармазін повідомив, що Окружний адмінсуд Києва зобов'язав спікера парламенту вилучити посвідчення та картки для голосування Балоги і Домбровського. Володимир Рибак спробував оскаржити це рішення, однак уже через тиждень Київський апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу спікера.

Олександр Домбровський і Павло Балога

У березні цього року Вищий адміністративний суд задовольнив позов на цей раз Володимира Рибака, позбавивши депутатських повноважень нардепа від Партії регіонів Андрія Веревського.

Нардеп начебто суміщав роботу в комітеті ВР із земельних питань з головуванням в агрохолдингу "Кернел Холдинг", що підтверджувалось документами та рішеннями Ради директорів підприємства.

Судді вирішили, що дії нардепа порушують 79 та 81 статті Конституції, а також суперечать закону про протидію корупції. Водночас в опозиції була своя версія цього розвитку подій. Вони заявили, що Веревського позбавили мандата за згодою, щоб такий сценарій згодом можна було застосувати щодо опозиціонерів.

Андрій Веревський

Якщо "звільнення" Веревського нікого не обурило, то вже за нардепа з "Батьківщини" Сергія Власенка опозиціонери стали стіною. Його мандат опинився під загрозою через суміщення роботи у Раді з адвокатською діяльністю. Захисник Юлії Тимошенко наполегливо намагався довести, що адвокатуру полишив давно.

Опозиціонери звинуватили у змові спікера та голову регламентного комітету. Володимир Макеєнко змушений був виправдовуватись. Його аргументом був лист від Національної асоціації адвокатів, який поступив на голову ВР: "На даний час Власенко як адвокат внесений до реєстру адвокатів України".

Опозиція стояла на своєму і заявила: для того, щоб позбавити Власенка мандата, Володимир Макеєнко сфальшував висновок регламентного комітету.

6 березня Сергій Власенко залишився без своїх повноважень народного депутата.

Сергій Власенко

На минулому тижні, 12 вересня, Вищий адміністративний суд України визнав відсутніми статус і повноваження народного депутата з фракції Партії регіонів Ігоря Маркова.

Крім того, суд визнав неможливим достовірно встановити результати виборів до Верховної Ради у 133- му окрузі в Одеській області. Таке рішення оголосив суддя ВАСУ Юрій Цвіркун. Позов подавав екс-нардеп Юрій Кармазін.

Читайте також: 10 фактів про екс-нардепа з фракції ПР Ігоря Маркова

У ВО "Батьківщина" відповідне рішення про позбавлення мандата Ігоря Маркова назвали антизаконним.

Попри те, що Ігор Марков є нашим ідеологічним опонентом та належить до фракції Партії регіонів, ми вважаємо, що сьогоднішнє рішення є антизаконним та несправедливим, оскільки суди не можуть перебирати на себе право корегувати вибір народу, - заявили в "Батьківщині".

Позбавленню Маркова мандата передували непорозуміння щодо одностайного голосування Партії регіонів за євроінтеграційні законопроекти. Ігор Марков був серед тих, хто висловив свою альтернативну думку щодо інтеграційного руху України.