За прийняття законопроекту № 2265 за основу проголосували 238 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Глава пропрезидентської фракції "Блок Петра Порошенка", голосів якої вчора не вистачало для результативного голосування, повідомив, що в ході переговорів з Мінфіном було досягнуто компромісу. Зокрема, сторони домовились що всі повноваження встановлювати термін повернення валютної виручки делегуються Національному банку України.

Крім того, досягнута домовленість, що цей "екстраординарний" закон буде діяти до кінця 2015 року, а в ході підготовки до другого читання буде чітко встановлено — який суд може зупиняти експортно-імпортну операцію. Напередодні міністр фінансів Наталія Яресько просила скасувати норму законодавства, яка дозволяє резидентам зупиняти повернення валютної виручки з допомогою суду.

Таким чином, зараз виводяться з країни великі суми валюти. Ми розуміємо, що робимо регулювання у цій сфері більш жорстким, але цей крок робиться в інтересах всієї економіки на тимчасовий період з метою стабілізації ситуації з курсом. Це може бути скасовано, як тільки міра досягне своєї мети,
— заявила міністр фінансів.

Яресько попросила депутатів прийняти цей закон якомога швидше, оскільки в 2013 році з України було виведено 1 млрд доларів валютної виручки, а в 2014 році — ще 742 млн доларів.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада відхилила урядовий законопроект, що закріплює вимогу про 90-денний термін повернення валютної виручки в країну