Текст заяви розміщений на сайті Інституту масової інформації.

"Ми закликаємо президента Віктора Януковича не підписувати цей закон, який є важливою віхою в недемократичному курсі країни. Текст, пристосований для боротьби з хвилею протестів, які розпочалися з початку грудня, надмірно обмежує свободу інформації та інші основні свободи. Крім того, він був прийнятий парламентом з істотними порушеннями процедури голосування, що додатково підкреслює масштабність тиску на громадянське ", - закликають "Репортери без кордонів".

В організації зауважили, що повернення до Кримінального кодексу України поняття наклепу і відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 300 мінімальних розмірів оплати праці, від 150 до 240 годин громадських робіт, або виправні роботи на строк до двох років - явно не відповідає злочину.

Читайте також: П’ять сьогоднішніх законів Рибак вже відправив на підпис Януковичу

"Міжнародний досвід показує, що притягнення до кримінальної відповідальності за публікації в пресі сприяє створенню атмосфери залякування, і перешкоджає роботі журналістів і висвітленню чутливих питань", - йдеться у заяві.

"Репортери" зауважили, що нардепи також запровадили тюремне ув'язнення за поширення "екстремістської" інформації, без чіткого визначення цього поняття. Тепер влада може блокувати веб-сайти без рішення суду.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила 11 законів. Лише два з них ухвалили за допомогою електронної системи голосування. Решту - за допомогою підняття рук. Крім того, у сесійній залі відбулися сутички.

Опозиція внесла до Ради проекти постанов про скасування ухвалених сьогодні законопроектів як таких, що порушують Конституцію та Регламент Верховної Ради.