Уже зараз стає зрозумілим, що "перемир’я" буде умовним і мало чим відрізнятиметься від того, яке Україна отримала восени минулого року.

По-перше, повноцінне припинення бойових дій не входить в плани президента Росії, а відтак – і у плани ватажків терористів. Як пояснив журналіст Віталій Портніков, для Путіна мир – стане справжньою поразкою, оскільки з того моменту, як він залишить нашу країну у спокої, він не буде більше мати до неї ніякого відношення і втратить всі важелі впливу.

Журналіст Юрій Бутусов додав, що "у нас не може бути миру з Росією, тому що мета Путіна — щоб ми визнали захоплення Криму Росією і федералізацію захоплених територій на Донбасі".

По-друге, найближчим часом будуть продовжуватися бої за Дебальцеве. За даними джерел, саме через це на переговорах у Мінську перенесли дату офіційного припинення вогню — спочатку планувалося, що воно розпочнеться опівночі 14 лютого. Основною причиною, чому проросійським терористам потрібні додаткові два з половиною дні, є Дебальцеве. Тепер можна очікувати, що атаки посиляться і росіяни зроблять все, щоби за два з половиною дні взяти Дебальцеве в оточення.

Цю інформацію підтвердив і колишній голова служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж. За його словами, у районі Дебальцевого триває велика боротьба за те, щоб терористи не замкнули котел.

За словами Маломужа, не можна говорити про повний котел, але все до того йде. Генерал наголосив, що Дебальцеве — це принципово другий важливий об’єкт після аеропорту "Донецьк", адже у цьому транспортному вузлі сходяться всі шляхи. Відтак є вірогідність, що спроби захопити Дебальцевський плацдарм відбуватимуться і після 15 лютого.

По-третє, Росія досить прозоро натякає, що не планує виконувати домовленості. Перша ластівка – відмова від звільнення Надії Савченко. Попри те, що у плані заходів з виконання Мінських домовленостей прописаний пункт, з якого випливає, що всі особи, які перебувають у полоні сторін, будуть амністовані або звільнені, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков уже заявив, що української льотчиці це не стосується. За словами адвоката Іллі Новікова, сьогодні їй повідомили, що Росія не розглядає її випадок як частину угоди про автоматичний обмін полоненими. Така поведінка ще раз підтверджує, що російська сторона припускає вільне трактування вимог, яких мають дотримуватися сторони конфлікту.

Тобто вже зараз можемо говорити, що внаслідок домовленостей Україна отримає не мир, а технічну паузу, якою потрібно скористатися. Як зазначив Маломуж, протягом цього періоду глобальних боїв не буде, але відбуватимуться локальні перестрілки. Зрештою, у Мінську домовилися лише про відведення важкого озброєння, військові з середнім та легким озброєнням з Донбасу нікуди не подінуться. Більше того, оскільки відновлення контролю над східним кордоном для України поки що виглядає примарним, ніщо не заважатиме Росії постачати на Донбас зброю та живу силу.

Тим не менш, ряд беззаперечно позитивних наслідків теж існує. Українські військові будуть врятовані з полону бойовиків. Згідно з мінськими домовленостями, полонених українців повинні звільнити до 5-6 березня. Голова об’єднаного координаційного центру з визволення заручників при Міністерстві оборони Юрій Тандіт в ефірі Телеканалу новин "24" зазначив, що у нього ще з суботи готові забрати наших хлопців, але чекають на покращення ситуації у зоні АТО, щоб зберегти життя людей, яких мають передати на той бік. Щодо числа полонених, Тандіт зазначив, що цифри різняться: "Міноборони повідомляє про близько 200 наших хлопців. Президент минулого тижня назвав цифру 600 людей". Санкції Заходу проти Росії не будуть зняті чи послаблені. Захід зобов'язався надати економічну і військову допомогу Україні. Наявність в Україні іноземних найманців офіційно визнана. І хоча вони поки що не названі "російськими", до констатації цього факту лишилося небагато. Придністровської моделі на Донбасі не буде — бойовики не визнані стороною переговорів.

Як зазначив російський опозиціонер Борис Нємцов, сказати, скільки протримається перемир’я спрогнозувати зараз неможливо. Але, як стверджують українські політологи, у той момент, коли воно буде порушено, позиція України стане міцнішою. За словами політичного аналітика Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимира Горбача, чим швидше і грубіше російська сторона почне порушувати свої зобов’язання, тим швидшими і сильнішими будуть відповіді антипутінської коаліції, яка сформувалась у Мінську.