Київський князь Святослав, повертаючись Дніпром після невдалої війни із Візантією, поблизу острова потрапив у засідку печенігів. Кочівники розбили княжу дружину вщент. За словами дослідників, в усуненні Святослава, одного з творців Київської Русі, було багато зацікавлених. Тож будь-яка знахідка того періоду є безцінною.

"Бій відбувався і на суходолі і на воді. Ми і на суходолі маємо знахідки цікаві того ж часу, і залишки кольчуги, і наконечники списів, і залишки мечів. А тут ми маємо знахідку, яка свідчить, що бій відбувався із використанням мечів, які належали князю Святославу і його воєводам", - розповів доктор історичних наук, професор Георгій Шаповалов.

"Меч має ознаки мечів найвищого рівня, оздоблений кількома кольоровими металами і сріблом. І рівень обробки, якість цієї обробки свідчать, що цей меч міг належати безпосередньо князю", - вважає гендиректор Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко.

Довжина меча 96 см, вага - близько кілограма. Востаннє на такі знахідки тут натрапляли 80 років тому. Під час будівництва Дніпрогесу знайшли 5 мечів того ж типу. Та у роки ІІ світової війни вони безслідно зникли. Сьогоднішню знахідку направлять в Київ на реставрацію. Саме цей процес, сподіваються історики, проллє світло на драматичні події політичної історії Київської Русі.