Так, за словами фахівців, тенденцією наступних років на ринку нерухомості стане переорієнтація забудовників на “економ”-сегмент житла. Адже бізнес розуміє, що у сьогоднішніх умовах краще будувати житло, яке продаватиметься і матиме попит, ніж будувати дорогі квартири, попит на які не є постійним, зауважують експерти. Триває також корекція у плануванні квартир.

“Зараз планування квартир робиться більш практичним і йде до зменшення. Так, якщо раніше однокімнатні квартири, це було 60 м кв., то зараз приблизно 40 м кв, двокімнатні від 60 м кв, і трикімнатні - 80-90 м кв, хоча раніше це було від 100 м кв”, - каже головний редактор порталу "Столична нерухомість" Захар Федорак.

Згідно з даними консалтингової компанії SV Development, сьогодні найбільше втрачають в ціні три- та чотирикімнатні квартири. Водночас основне зростання вартості припадає на одно- та двокімнатні, зауважують експерти.

Загалом, за даними компанії, з початку року у всіх ключових регіонах України ціни на нерухомість поступово зросли до 1%.

Активізувати ринок нерухомості сьогодні намагається й держава. Уряд ініціював розробку програми "доступне житло", що передбачає допомогу громадянам при купівлі квартир. Придбати житло зможе навіть сім’я з доходами у 4 тис. грн, обіцяє Прем’єр-міністр Микола Азаров. Програма передбачає надання кредитів на 10-15 років під низькі відсотки. Проте учасники ринку не вірять, що програма буде широкодоступною.

“Коштів, що спрямовуються на державні програми, недостатньо, щоб говорити, що ці програми працюють масово. Минулого року це було 100 млн грн на доступне житло, цього року передбачено 200 млн грн. 70% вартості людина платить сама, 30% - платить держава. Ми підрахували, що це виходить так, що в такому випадку приблизно 100 квартир в Україні отримують, в межах держави це дуже мало”, - сказав головний редактор порталу "Столична нерухомість" Захар Федорак.

Ще однією тенденцією ринку нерухомості експерти називають зниження цін на заміську нерухомість. Так, середня вартість будинків в котеджних містечках Київської області, станом на 1 березня, скоротилася на 12% - до 1125 дол. за квадрат. Падіння цін триватиме, переконані експерти.

Головною причиною зниження цін на заміську нерухомість фахівці називають брак попиту. Українці не здатні купувати дорогі котеджі, тому забудовники змушені йти на поступки з цінами.