Економіка Росії впаде в глибоку "сплячку" в 2015 році. Ще навіть до драматичного падіння рубля протягом декількох останніх тижнів, Центробанк прогнозував падіння виробництва на 4,5%. Одноразове збільшення процентної ставки з 10,5% до 17% може допомогти стабілізувати рубль і запобігти подальшій втечі капіталу — але за окрему плату, пише The Guardian.

Ніл Шерінг, аналітик Capital Economics, каже, що історія має властивість повторюватися. Як і після дефолту 1998 року, Росія "дивиться в дуло глибокої рецесії". Глибина цього спаду, вважає Шерінг, залежатиме від того, що відбуватиметься з ціною на нафту і чи посилить Захід економічні санкції.

Незрозумілі наразі дві речі, пише видання. По-перше, як Володимир Путін відреагує. Президент Росії запропонував людям своєрідну угоду: змиритись з жорсткою людиною в Кремлі в обмін на підвищення рівня життя. Ця угода буде порушена в 2015 році, і немає ніякої гарантії, що це стимулюватиме Кремль зайняти більш м’яку позицію щодо України. Навпаки — слабкість економіки може стимулювати Путіна посилити його націоналістичну лінію. Це не просто поглибить рецесію — це також матиме прямі наслідки як для сусідів Росії так і для Єврозони.

До слова, у НАТО не виключають повалення Володимира Путіна з поста президента Російської Федерації. Високопоставлені експерти Альянсу вже моделюють сценарії епохи "після Путіна".