У Кримській польовій місії (КПМ) з прав людини порушення справи за статтею КК Росії "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації" розцінили як новий елемент тиску на свободу слова, передає портал "Крим.Реалії".

За словами правозахисника Дмитра Макарова, згадана стаття сформульована настільки розпливчасто, що під неї може потрапити будь-яке обговорення кордонів Росії або майбутнього її території.

Покарати за цією статтею можуть позбавленням волі на 5 років.

Під це формулювання потрапляють і сумніви з приводу правомірності перебування в Росії того чи іншого суб'єкта. Зауважте, саме висловлювання на цю тему, а не збройний опір або спроба заколоту. Порушення кримінальної справи в Криму за статтею 280.1 КК Росії за публікацію "Центру журналістських розслідувань" — свідчення прямого втручання в свободу вираження поглядів,
— зауважив Макаров.

Читайте також: Крим можна повернути за кілька днів, — політолог

Водночас заступник голови КПМ Ольга Скрипник вважає, що так звана влада Криму не може застосовувати російське законодавство щодо українського ЗМІ.

"Центр журналістських розслідувань" зареєстрований Міністерством юстиції України та розташований у Києві, таким чином це українське ЗМІ. На якій підставі застосовується російське законодавство до українського ЗМІ — неясно, оскільки це порушує принцип територіальної підсудності,
— пояснила вона.

Правозахисники переконані, що застосування норми про так званий сепаратизм за статтю в українському виданні — це тиск на свободу слова і переслідування українських журналістів.

До слова, президент РФ Володимир Путін переконує, що не відразу прийшов до ідеї відторгнення Криму від України.