Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Беларусь сегодня".

Азаров прокоментував питання про те, що Україну попередили, що угода з ЄС не передбачає співпраці з Митним союзом: "Не слід думати, що ЄС - це одне ціле, в ЄС входять 28 держав, і позиції цих країн у загальному відрізняються, в тому числі і висловлювання європейських політиків".

Читайте також: Підготовка до Вільнюського саміту йде за планом, - Азаров

"Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна не втрачає свого суверенітету і права приймати самостійні рішення. Є стаття в угоді, яка не заважає нам приєднуватися, укладати договори і про зони вільної торгівлі, і про митні союзи. Це наше суверенне право. Якщо коли-небудь Україна дійде висновку про те, що, можливо, і доцільно брати участь у Митному союзі, то буде проведена законна процедура референдуму", - додав Азаров.

"Народ України висловить свою думку і на референдумі буде прийнято рішення, реалізації якого ніхто ніколи не зможе перешкодити", - заявив він.

Прем'єр-міністр наголосив, що підписання Угоди про асоціацію "не означає вступ до ЄС".

"Попереду ще тривалий період навіть для того, щоб угода набула чинності остаточно. Передбачається 10-річний перехідний період, протягом якого ми будемо поступово виходити на європейські стандарти, на європейські норми", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання, чи Угода про асоціацію не створить додаткових бар'єрів на шляху торговельно-економічного співробітництва Білорусі та України, Азаров заявив: "Це насамперед залежить від позиції країн Митного союзу і позиції керівництва Білорусі".

"Росія нам прямо говорить: "ми ускладнимо вам життя". Я ставлю запитання - а для чого життя треба "ускладнювати"? Його, навпаки, треба робити простіше, радісніше. Ніяких бар'єрів не повинно з'явитися просто тому, що для цього немає підстав", - підсумував Азаров.