Про це йдеться у коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії про ситуацію навколо використання на АЕС України ядерного палива американської компанії "Вестінгауз".

У МЗС нагадали, що компанія "Вестінгауз" протягом уже багатьох років робить спроби утвердитися на ринку ядерного палива для атомних реакторів радянської конструкції ВВЕР-1000.

В принципі, кроки стосовно завоювання нових ринків ядерного палива не суперечать усталеній практиці. Однак у випадку з "Вестінгаузом" спостерігається неприйнятний для ядерної енергетики поспіх та ігнорування міркувань ядерної безпеки. Тепловидільні елементи, виготовлені цією компанією, неодноразово демонстрували невідповідність вимогам до якості палива для реактора ВВЕР-1000, — зазначили на Смоленській площі.

Так, за даними МЗС РФ, спроби його використання на чеській АЕС "Темелін" привели до досить серйозного інциденту. Особливу заклопотаність у російського МЗС викликає той факт, "що все це відбувається на тлі нестабільної ситуації на Україні, в умовах, коли політична ангажованість превалює над вимогами ядерної безпеки, а можливості країни з реагування на надзвичайні ситуації істотно обмежені".

В Москві заявляють, що такі дії української сторони "ставлять під загрозу безпеку та здоров'я українських громадян і народів Європи".

Схоже, уроки чорнобильської трагедії не навчили київську владу відповідального і науково обгрунтованого підходу до використання атомної енергії... Наслідки ж можливих аварій і інцидентів і відповідальність за них повністю ляжуть на керівництво України та американського постачальника палива, — заявили в МЗС РФ.

До слова, Запорізька атомна електростанція (АЕС) підключила шостий блок до енергосистеми України після усунення несправності.