Служба безпеки України перехопила телефонні розмови російських диверсантів у з їхнім керівництвом.

Заворушення по всьому Сході

Гарячою точкою диверсанти обрали наразі Донеччину: Краматорськ, Слов`янськ, Красний Лиман, Горлівка. Не спокійно і поруч, у Харкові, де за даними спостерігачів ООН поранено півсотні осіб, у Луганську, Запоріжжі. Щоправда, у Запоріжжі місцеві мешканці закидали яйцями групу проросійських активістів та провели їх коридором сорому.

"Ми бачимо, що йде координація по всіх регіонах - Харків, Одеса, Миколаїв, Херсон, але міняється тактика. Від Криму відповідно, що змінилась тактика, що передбачалось широкомасштабне проведення операції в цих регіонах, особливо в обласних центрах, переміщено на райони і на міста", - сказав екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж.

За інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, бойовики мають при собі автомати російського виробництва АК100, які є на озброєнні військ Російської Федерації. Побачити українського міністра і почути від нього конкретний план подальших дій зажадали громадські активісти у Києві.

Частина міліції виконує свої функції, з автоматами відстрілюють, відбивають райвідділи

"Сьогодні частина міліції виконує свої функції, з автоматами відстрілюють, відбивають райвідділи, не допускають захоплення", - розповів заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович.

Місцеві мешканці власними силами боронять міста

Мешканці Сходу самі виходять боронити свої міста і райвідділи міліції. І дивуються, де українські правоохоронці, або військові, чому не захищають? Київ, як може, рятує репутацію: мовляв, в усьому винні дві третини силовиків, призначених Януковичем, які досі працюють.

Деморалізований особовий склад МВС, СБУ

"Ось чому на сьогоднішній день так деморалізований особовий склад МВС, СБУ. І замість того, щоб за наказами своїх безпосередніх керівників виходити і захищати власність громади, ці особи, так звані офіцери, ідуть на співпрацю з бандформуваннями", - сказав народний депутат України ("Батьківщина") Сергій Соболєв.

На Сході діють російські розвідувальники

На Сході України діють підрозділи Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу російської армії, - одностайні у своїх висновках експерти. У Горлівці один з ватажків захоплення УВС виявився підполковником російської армії, про що він повідомив місцевим міліціонерам і звелів слухати накази нового керівника.

У Слов`янську зелені чоловічки зізналися, що прибули з Криму, аби забезпечити світле майбутнє. Загалом, за даними групи "Інформаційний опір", у Слов'янську основні сили екстремістів налічують до 600 осіб. Окрім російського спецназу у місті діють до півтисячі представників різних рухів й угрупувань під керівництвом місцевих олігархів та кримінальних авторитетів.

Вантажівки з диверсантами, кулеметами, гранатометами та снайперськими гвинтівками без перешкод потрапляють на Схід України. Автобуси з закордонними гостями вільно пересувалися областями протягом суботи та неділі.

"Не затримують терористів і не пускають їх через російсько-український кордон, тому що його загальна довжина півтори тисячі кілометрів. Очевидно, що за період існування російсько-українських відносин з`явилися щілини на кордоні, які складно закрити у цей момент і зрозуміло, що без допомоги місцевих перш за все кримінальних елементів, Росія не обходиться", - вважає політолог Євген Магда.

На Сході відбувається безлад

"Сьогодні уже знаєте, що там відбувається просто безлад: розстрілюють машини, дітей в школу не пускають, вчиняють обшуки прямо на вулиці. Я не думаю, що це комусь подобається і нам треба спільно з місцевим населенням ці питання вирішити", - сказав перший віце-прем`єр-міністр України Віталій Ярема.

Надзвичайний стан поки не вводять

Тим часом, Рада Національної безпеки і оборони відмовляється вводити надзвичайний стан у східних областях. Мовляв, припинення навіть на тиждень президентської передвиборчої кампанії змусить сумніватися в легітимності виборів глави держави. Натомість виконувач обов`язки президента Олександр Турчинов погрожує бойовикам армією, якщо ті не складуть зброю і не здадуться.

На руках терористів вже кров

"На руках терористів вже кров. Безумовно, Україна вже не може з цим миритися. Буде розпочата широкомасштабна антитерористична операція, із залученням збройних сил України", - повідомив в.о. президента України Олександр Турчинов.

"На цьому етапі я все-таки передбачав би не зразу кидатися в атаку, тобто не проводити бойову антитерористичну операцію. Зрозуміло, що треба блокувати ці приміщення, які вже захопили, раз уже це допустили, хоча цього не повинно бути, і є методики ведення переговорного процесу, як правило, це безкровні методики, які б змусили терористів здатися, під деякими приводами, або умовами", - вважає екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж.

Але навряд чи терористи підтримуватимуть переговори і знають про такий ультиматум. Деякі експерти стверджують, що чиновники зволікають з рішучими діями через бажання відтермінувати президентські вибори. Адже кандидат, який має неабиякий вплив на чинну владу, має наразі низький рейтинг.

Чиновники хочуть відтермінувати президентські вибори?

"Зараз у президентській гонці беззаперечним лідером є Петро Порошенко, за якого готові проголосувати 28,2% громадян, на другому місці Юлія Тимошенко 13%. На третьому Сергій Тігіпко, але у нього лише 6,1%, ну от скажемо у Михайла Добкіна 3, 6%", - повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Тим часом, влада покладається на антитерористичну операцію, яка нібито не дозволить повторити так званий кримський сценарій на Сході України. Втім цей сценарій розгортається і реалізовується просто на очах.

Україна ризикує поставити ганебний рекорд

"Україна ризикує поставити ганебний рекорд, ставши єдиною державою, яка оголосила антитерористичну операцію, при цьому вона допускає захоплення відділень міліції, посилення терористів і фактично нічого не робить для того, щоб переломити ситуацію на власну користь. Подібна бездіяльність буде вироком для багатьох людей, які уособлюють нинішню виконавчу владу", - переконаний політолог Євген Магда.

Події на Сході України зрежисовані Росією, — ООН

Про бойовиків з кулеметами та снайперськими гвинтівками у східних регіонах України звітували спостерігачі ООН. Мовляв, з 6 квітня "озброєні особи" захоплювали державні будівлі і конфіскували вогнепальну зброю у Донецьку, Луганську та Харкові. Рада безпеки ООН винесла вердикт: події на Сході України зрежисовані Росією, ЗМІ якої розповсюджують неправдиву інформацію.

"Збройне захоплення будівель у шести східних областях у суботу, та ще кількох у неділю відзеркалює тактику, яку російські військові застосували на ранніх етапах кримського вторгнення. Вони підняли російські та сепаратистські прапори над захопленими будівлями і закликали до референдуму та союзу з Росією. Ми знаємо, хто за цим стоїть. Насправді, єдиним об`єктом, здатним до таких скоординованих військових дій є Росія", - вважає постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

Від Заходу зараз залежить можливість уникнути громадянської війни в Україні

"Західні спонсори майданівців зобов'язані приборкати своїх підопічних, які вийшли з-під контролю. Саме від Заходу зараз залежить можливість уникнути громадянської війни в Україні", - вважає постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін.

"Українці до цього часу діяли раціонально. Але зараз настав момент, коли держава має діяти рішуче. Путін затримається там, де дозволить Україна. Тому Київ повинен взяти справу у свої руки і вирішити, коли боротися за територіальну цілісність країни і які засоби при цьому використовувати", - сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Росія хоче зірвати зустріч міжнародної спільноти в Женеві, — політолог

Мета Росії - втримати контроль над якомога більшою кількістю будівель місцевих органів влади та силових структур до 17 квітня, коли запланована зустріч міжнародної спільноти в Женеві. Дестабілізація ситуації в Україні дозволяє Росії переконувати світ, що українська влада не легітимна, - зазначає політолог Євген Магда.

Українська влада виявилась ні на що конкретне не спроможна

"Росія своїми діями практично демонструє, що українська влада виявилась ні на що конкретне не спроможна, вона не спроможна дати відсіч людям, які зазіхають на її територіальну цілісність. І це для Росії доволі потужні аргументи напередодні переговорів в Женеві, які заплановані за участю Росії, України, ЄС та США, для того, щоб ініціювати зовнішнє управління щодо України, зменшити її суверенітет, завдати її реальної шкоди", - припустив політолог Євген Магда.

Втім, у Міністерстві закордонних справ України заявили, що у Женеві нададуть достатньо доказів причетності російських спецслужб до сепаратистських заворушень та захоплення держбудівель на Сході країни.