За її словами, в останні кілька тижнів в Арктиці підвищилася активність російської армії. Як пише The Daily Beast, Москва розраховує на майбутнє, коли частина льодів Північного Льодовитого океану розтане і відкриється можливість підводного буріння на поки недоступній території.

Спеціаліст з безпеки в Арктиці з Університету Калгарі Роб Х'юберт, в свою чергу, вказав на подвійність інтересів Росії. По-перше, вони пов'язані з ядерним потенціалом. "Якщо йдеться про ракети, розміщені на підводних човнах, то бази в околицях Мурманська куди більш осмислені", - сказав фахівець. По-друге, Росія "вважає Арктику вкрай важливою з економічної точки зору". "На долю російського сегмента Арктики припадає 22% експорту Росії і 14% її ВВП", - сказав Роб Х'юберт. У зв'язку з цим Росія "робить все можливе для розвитку регіону, але на своїх умовах", зазначив він.

Читайте також: “Король” терористів Захарченко зазіхає на пів-Європи [Відео]

Одним зі спірних питань між державами, кордон яких простягається вздовж арктичного континентального шельфу, є питання, наскільки далеко від берегової лінії розташований кордон шельфу. Найбільш активна суперечка навколо кордону підводного хребта Ломоносова розгорнулася між Росією і Канадою. Країна, чиї дані прийме ООН, отримає великий шматок морського дна для розробки надр.