Як повідомляє ZN.UA, в результаті запровадження 28 січня профілів ризику, продукція з України підлягає детальному митному огляду.

Відповідне розпорядження було віддано Федеральною митною службою (ФМС) РФ регіональним митницям. За інформацією Федерації роботодавців України, процедуру посиленого митного контролю застосовують до вироблених в Україні харчових продуктів, продукції машинобудування, металу та торговельного обладнання.

За даними ZN.UA, з проблемами на російському кордоні вже зіткнулися компанії "Метінвест" і "Креатив-Розлив" (нерафіновані олії та жири).

Читайте також: Путін каже, що Росія не буде втручатися у внутрішні справи України

При митному оформленні продукцію вивантажують із вантажівок і залізничних вагонів, зважують, перевіряють сертифікати відповідності. Митні органи Росії вимагають від власників вантажів платити додаткові умовні мита в розмірі 5-40% від вартості товарів. Ці заходи призводять до затягування термінів постачання товарів російським клієнтам.

На думку депутата Віктора Балоги, це свідчить про те, що Росія відреагувала на зміни в українському уряді.

“Почалося. В Україні ще не домовилися, а Путін уже пішов у наступ: знову блокують перевізників і погрожують переглянути умови кредитування. Для Януковича це повинно стати останнім китайським попередженням – ніякої дружби і захисту від Москви не буде. Тому, якщо він хоче зістрибнути з російської голки – зараз для цього є усі умови. Потрібно віддати опозиції уряд і повноваження на поновлення переговорів з ЄС”, - написав політик у Facebook.

Читайте також: Запитайте в Азарова, про що ми домовлялися, — Путін

Нагадаємо, подібна ситуація відбулася у серпні 2013 року. Російська митниця фактично припинила пропуск на територію РФ всіх товарів від українських імпортерів. Всі вітчизняні компанії ввійшли в групу "ризикованих". Таку ситуацію пов'язували із намірами української сторони підписати Угоду про асоціацію з ЄС і відмовитися від Митного союзу. Водночас Росія запевнила, що не блокувала імпорт українських товарів.