Дев'ятий "гуманітарний конвой" із Росії вже в Україні

Вже дев’ятий, традиційно з білих вантажівок, "гумконвой" в’їжджає в Україну також традиційно — порушивши всі міжнародні та українські закони. Майже півтори сотні фур із так званої кремлівської "гуманітарки" для Донбасу, як і раніше, перетинають кордон у пунктах пропуску "Донецьк" та "Матвєєв Курган". Що везуть – не знає ні Червоний хрест, ні Україна. Росіяни подивитися на вантаж дозволили "одним оком".

Візуально оглянути — це лише відкрити фури і побачити, що там щось є. Цього разу — коробки, пояснюють у Держприкордонслужбі. І займалася цим українська міжвідомча група, яка перебуває у російському пункті пропуску "Донецьк". А от подивитися, що в коробках — українцям не дають.

Візуальний огляд — це не той повноцінний огляд, який ми здійснюємо на наших пунктах пропуску. Під час огляду зброї боєприпасів та інших заборонених предметів виявлено не було, здійснити повноцінний огляд не було можливості і, власне кажучи, у нас і нема на це повноважень, оскільки даний вантаж не є оформленим належним чином, як гуманітарний,
— розповідає помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян.

Слободян додав, що автомобілі везли продукти харчування, паливно-мастильні матеріали, а також будівельні матеріали.

У Генштабі повідомили про нову колону КамАЗів з боєприпасами з Росії

В Україні "конвой" розділився навпіл. 80 машин рушили до Луганська, інші — в Донецьк. Та і це не останній заїзд білих КамАЗів. Кремль готує десятий вояж ще до Нового року. Нова колона, твердять в Москві, буде "святкова": з ялинками та подарунками дітям Донбасу. В це, як і в те, що останній гумконвой не завозить бойовикам зброю та боєприпаси, категорично не згодні в РНБО. Там кажуть, що "подарунки" на Донбас Росія возить аж ніяк не мирні.

40 КамАЗів, які привезли на територію України боєзапаси до артилерійських систем. 2 КамАзи завезли особовий склад найманців,
— повідомив представник Генштабу Міноборони України Олександр Розмазнін.

Москва традиційно заперечує свою причетність до війни в Україні

У Москві від такої щедрості традиційно відхрещуються. Мовляв, всі докази російської військової присутності в Україні сфабриковані Сполученими Штатами та країнами НАТО.

США і НАТО подають все нові порції викриттів — примітивні графічні підробки, що викладаються в інтернет і соцмережі, намагаються представити за неспростовні докази участі російських військ у внутрішньому громадянському конфлікті на території Донецької та Луганської областей,
— говорить керівник Генштабу Міноборони РФ Валерій Герасімов.

У російському генштабі з аргументацією особливо не мудрують.

"Заховати таке величезне загальновійськове угруповання на відносно малій території, де вільно працюють західні журналісти та представники ОБСЄ, неможливо, — зазначив Герасімов.

В Україні до 10 тисяч солдатів регулярної армії РФ

Самі ж російські найманці, зокрема з Чечні, ховатися і не збираються. Натомість — хизуються перед телекамерами своїми державними нагородами, які заробили у лавах російської армії.

Бойовий досвід — від десяти до двадцяти років. Це мінімально і максимально. З 90-их років бойового досвіду у кожного практично 70% спецназу з різних структур, 75% — мають поранення та нагороди, в тому числі — державні нагороди,
— каже бойовик з Росії.

Кількість російських регулярних військ на сході України вражає. Міністерство оборони офіційно нарахувало майже 10 тисяч солдатів Федерації. І це без урахування місцевих терористів із Донбасу і тих, хто під впливом кремлівської пропаганди або за гроші приїхав воювати з вигаданими фашистами.

"Присутність військ РФ ми оцінюємо від 6 тисяч до 10 тисяч — це безпосередньо ЗС РФ. Номери частин ми не приховуємо — їх виставили на сайті: 7 батальйонних тактичних груп, одна ротна тактична група, зведений загін, в т.ч. окрема рота Кантеміровської танкової дивізії, ще частини спецпризначення та інші", — зазначив представник Генштабу Міноборони України Олександр Розмазнін.

На кордоні України росіяни накопичили 55 тисяч солдат

Залишається у російському військовому оточенні і наш державний кордон. Тут — понад 55 тисяч солдат Федерації. А в Ростовську область перекинули три новітні винищувачі-бомбардувальники Су-34, які називають "повітряними танками". Адже літаки оснащені потужними 30-міліметровими гарматами.