Обумовив це тим, що на Донбасі гуманітарна катастрофа через військову операцію, яку проводить українська армія.

Ми завершуємо опрацювання гуманітарної акції, і я дуже сподіваюся, що вона не буде гальмуватися нашими західними партнерами, – сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Українська влада дала жорстку відповідь Росії

"Західні партнери", зокрема, представництво Червоного Хреста, під егідою якого начебто Росія відвантажує Україні свою допомогу, про "гуманітарку Путіна" ні сном, ні духом. Так само як і про її вміст. Тим не менше наступного дня 280 вантажівок вирушили з Підмосков’я в бік України. Київ така поспішна допомога від країни-агресора насторожила.

Рівень російського цинізму немає меж. Спочатку вони поставляють танки, гради, терористів, бандитів, які розстрілюють українців, а потім вони поставляють воду і сіль. Вони би краще тих 300 камазів пустих прислали, забрали своїх бандитів назад і тоді не треба гуманітарну допомогу присилати, – сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Прем’єр також наголосив, – будь-яку допомогу з-за кордону Україна прийматиме виключно від Червоного хреста та в межах міжнародного права.

Міжнародний комітет Червоного Хреста тим часом протягом тижня так і не отримав опису російської "гуманітарки". Все, про що повідомила Росія, перше – конвой прямує до українського кордону, друге – про кількість камазів. Для врегулювання ситуації з "гуманітарним конвоєм" в Україну вирушив представник Міжнародного комітету, відповідальний за операції організації у Європі та Центральній Азії Лорен Корба.

Для нас це дуже важливо, які будуть результати його відвідування інших національних товариств чи інших установ. Почекаємо, побачимо. Дуже важко передбачити результати цієї поїздки, – заявив представник Товариства Червоного Хреста України Валерій Серговський.

В адміністрації Президента України озвучили одразу декілька сценаріїв розвитку подій: від прямого російського вторгнення під приводом доставки гуманітарного вантажу, до провокації з вантажем з високою ймовірністю агресії з боку Росії.

Допомога Луганську проходить через пункт пропуску найближчий до цього українського міста. Наші митники та прикордонники, представники ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на російсько-українському кордоні. Місія буде рухатися по території, яка є під контролем бойовиків, а після прибуття до Луганська розподіляти допомогу серед мирного населення буде Червоний Хрест, – прес-секретар Президента України Святослав Цеголко.

Росія не надає українським митникам документів щодо "гуманітарки"

І хоч українські прикордонники та митники готові розпочати роботу із прийому російського вантажу, оформлення гуманітарки, яка підійшла до прикордонного міста Донецьк Ростовської області, ніяк не розпочнеться – знову ж Росія не надає документів.

Наші представники не отримали жодної документації від Міжнародного комітету Червоного Хреста про цей вантаж. Як тільки ця документація буде отримана, прикордонники і митники займуться оформленням вантажу. Після цього цей вантаж буде направлений в Україну під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста, – повідомив речник РНБО Андрій Лисенко.

Експерти розглядають різні версії, чому все-таки Путін розгорнув масштабну гуманітарну місію. Одні кажуть, Москва робить це для того, щоб виставити себе благодійником та відбілити свою репутацію перед Заходом, інші ж вважають, що це чергова провокація з боку Російської Федерації.

Створивши цю гуманітарну катастрофу, Росія тепер намагається виступити в якості країни, яка буде цю гуманітарну катастрофу розв'язувати. Існує ще одна версія, яку Росія нав'язливо сьогодні просуває через власні ЗМІ – що таким чином нібито вона хоче виправити свої стосунки, зіпсовані санкціями, запровадженими країнами ЄС та США, – вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Находження самої місії на території діяльності бойовиків повинно виключатися. Може бути отримана одностороння позиція, що бойовики ведуть вогонь, а ми не можемо вести тому, що там знаходиться гуманітарна місія. Якраз такі моделі, я рахую, що зараз треба упередити і не допустити якраз переміщення гуманітарної місії в ці регіони, – каже колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Україна відправила 71 вантажівку гуманітарної допомоги

Тим часом, Україна свою партію гуманітарної допомоги жителям підконтрольних терористам населених пунктів уже надіслала. Колона з 71 вантажівки доставила близько 800 тонн харчів та товарів першої необхідності на Луганщину. Подальшим розповсюдженням допомоги займуться представники Червоного Хреста.

Дуже важливо, що за наполяганням Президента України передача нашого грузу відбувалася повністю згідно міжнародних правил Червоного Хресту. Тобто все це було розвантажено і передано згідно протоколу опису всіх цих пунктів місії Червоного Хреста і тепер вона вже зможе нею розпоряджатися, – сказала уповноважена з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Питання міжнародної гуманітарної місії на Донбасі Україна піднімала уже не раз, але через неконтрольованість дій сепаратистів досі це було неможливим.