Про це Тиждень.ua повідомили у прес-службі Міненерговугілля.

У відомстві зазначили, що минулої суботи кордон перетнули приблизно 50 тис тонн палива.

Водночас, за наявною інформацією, вугілля у Росії купували дві українські компанії: «Центренерго» (3 ТЕС) та ДТЕК (9 ТЕС).

У "Центренерго" станом на 12 грудня повідомили про отримання "20-25 вагонів" російського вугілля та зазначили, що це дуже незначні обсяги. Також повідомили, що вказані обсяги надійшли на Зміївську ТЕС у Харківській області. Водночас, у компанії не уточнили, скільки саме тонн російського вугіля було доставлено.

У компанії ДТЕК станом на 12 грудня повідомили про постачання 26 тис тонн російського вугілля від початку місяця на Луганську ТЕС, Придніпровську ТЕС та Криворізьку ТЕС.

Загальний об’єм запланованих постачань російського вугілля для ДТЕК у грудні – 625 тис тонн.

"У грудні були незначні надходження російського вугілля на ТЕС компанії. Надходить вугілля, відвантажене відправником ще у листопаді. Графік запланованих на грудень постачань вугілля з Кузбасу не виконується. Незначний обсяг вугілля з ростовських активів компанії надходить на Луганську ТЕС – з 4 грудня на адресу станції було відвантажено 35 тис. т вугілля з ШУ Обухівська", – повідомили у компанії.

Також у ДТЕК зазначили, що в Україну надсилають вагони з вугіллям, законтрактовані компанією до 21 листопада.

"Однак, частина з них так і не перетнули російсько-український кордон. Нові відвантаження вугілля не відбуваються", – додали у ДТЕК.

У Міненерговугілля та "Центренерго" також заявили про затримку відвантажених обсягів вугілля на українсько-російському кордоні.

Водночас, ані в міністерстві, ані в енергетичних компаніях не змогли пояснити причини затримки.

Як відомо, 6 грудня у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що близько 50 тис тонн вугілля вже прямують до теплоелектростанцій для потреб енергосистем.

Між тим, як повідомив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, в уряді України планують вирішити проблему з вугіллям до кінця наступного тижня.