Про це повідомляє "КомерсантЪ" з посиланням на джерела в дипломатичних колах.

Керівництво НАТО назвало головні теми вересневого саміту альянсу. Всі вони так чи інакше мають відношення до Росії. Проте, як стало відомо, на відміну від минулих років представників РФ на саміт не покликали,
— пише видання.

Співрозмовники видання у штаб-квартирі альянсу пояснили, що участь російської делегації в уельському саміті визнано "недоцільною".

"У НАТО ще в квітні прийняли рішення про згортання співпраці з РФ, – нагадав співрозмовник. Це була не наша ініціатива, ми були готові продовжувати спільну роботу. Шкода, що були заморожені важливі проекти".

Як відомо, список ключових тем саміту НАТО, який пройде 4-5 вересня в Уельсі (Великобританія), був обнародуваний минулого тижня. По-перше, йтиметься про готовність Альянсу підсилити колективну оборону. По-друге, саміт має продемонструвати трансатлантичну рішучість і підкреслити важливість відповідних рівнів витрат на оборону. По-третє, в Уельсі планується обговорити відносини з РФ і зміцнення зв'язків з Україною. Четвертий пункт порядку денного: поглиблення партнерських відносин НАТО і продовження політики відкритих дверей.

До слова, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов вважає, що процеси євроінтеграції повинні бути синхронізовані з процесами євроатлантичної інтеграції.