Ахметов засудив сепаратистів

Після попереджувального страйку на підприємствах, що належать найбагатшій людині країни Рінату Ахметову, олігарх виступив з новим зверненням, мовляв, у самопроголошеної республіки немає перспектив.

"Прозріння" Ахметова сталося після вимог терористів платити податки не Україні, а їм. Олігарх відмовився – йому оголосили війну.

Народ Донецької народної республіки за націоналізацію підприємств,
- заявив голова президії так званої ДНР Денис Пушилін.

Експерти оцінюють заяву Ахметова якщо не як перелом у ситуації на Донбасі, то принаймні, як додаткові шанси на перемогу.

Ця заява збільшує шанси на врегулювання тої ситуації, яка є, – політолог Юрій Рубан.

Інформація про те, що відбувається страйк в місті Маріуполі в ряді підприємств, їх там дуже багато, я думаю, що це теж свідчення позиції наших громадян,
- вважає заступник голови ЦВК Андрій Магера.


Розкол у лавах сепаратистів

Тим часом самопроголошений мер Слов'янська висловив претензії до керівництва самопроголошеної "Донецької республіки". Мовляв, крадуть у нього владу.

Розкол в рядах сепаратистів намічався чи не з перших днів існування псевдореспублік. Ще у квітні у Луганську сепаратисти поділилися на "самооборону" та так звану "армію південного сходу".

Біженка зі Слов'янська Оксана Нечипоренко розповіла, що сепаратисти стріляють між собою і не можуть між собою щось поділити.

Весь цей зброд починає між собою сильні розборки і дезертирство. Тобто у них дуже сильно розійшовся народ після проведення референдуму,
- розповів Сергій Шаповал, який був у полоні сепаратистів.

Змінює ставлення до сепаратистів і місцеве населення. Люди починають розуміти, наскільки небезпечними є самопроголошені мери та губернатори республік-фантомів.

Один з керівників бойовиків Ігор Гіркін вже жаліється, що місцеві не поспішають долучатися до їхніх рядів.


Путін передумав захоплювати Донбас?

Непевність терористів деякі експерти пояснюють ваганнями президента сусідньої країни Володимира Путіна, який заявляє про нібито відведення військ від кордонів України.

В середині там можуть бути дуже серйозні конфлікти, адже Путін напевно вже сьогодні лише частково контролює цих людей, які здійснюють диверсії на сході України. У Путіна значно звузився фронт наступу. Окрім того - наднизька підтримка з боку місцевого населення. Бліц-криг їх провалився. Тому, звичайно, я не виключаю, що Путін і далі діятиме методом такої дріб'язкової шкоди: виведення з ладу якихось суб'єктів інфраструктури, промислових підприємств,
вважає політолог Михайло Басараб.

На Донеччині та Луганщині захопили 12 ОВК


Вибори - переломний момент

Переломним моментом мають стати вибори президента України. Підготовка до яких на Донеччині та Лугащині відбувається в умовах терору. Станом на 20 травня в обох областях терористи захопили майже половину ОВК - 12 із 34. Продовжують викрадати та травмувати членів окружних та дільничних комісій. Виборці теж можуть замислитися, чи варто показуватись на дільницях.

Якою буде явка на Донбасі, експерти не прогнозують

Активність виборців і Донецькій, і Луганській області, очевидно, не буде надто високою, м'яко кажучи. Я думаю, що вона може бути нижчою, ніж на минулих парламентських виборах. Якщо говорити про минулі вибори, то це близько 60 відсотків,
- розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"В Луганській і Донецькій області половина опитаних відповіли, що вони не збираються іти на вибори і не збираються голосувати. І що далі робити – вони не знають", - повідомила директор фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірина Бекешкіна.

У ЦВК тим часом наголошують – незважаючи на те, якою буде явка на сході, вибори будуть легітимними.