Спецоперація "Сокола" завершилась вбивством Сашка Білого

"Була опергрупа, прислана з Києва, яка працювала по нас. По зброї. І тут сталася така біда. Приїхали в кафе, Саша приїхав перекусити і привітати друга з Днем народження, залетіли пару фольксвагенів і пару джипів. Моментально всіх поклали. Сашу знайшли отам, з наручниками і розідраною одежею – перевіряли, чи нема на ньому бронежилета і вистрелили в серце", – розповідає голова силового блоку "Правого сектора" на Рівненщині Ярослав Гранітний.

Це була легенда УНСО. Це – людина-легенда. Він був різний. Інколи навіть і злий. Але це було справедливо. Він любив рибалку і їсти смажені карасі. В тому кафе, в якому його вбили, ми зустрічалися неодноразово. Це фактично було таке місце, де завжди збиралися унсовці протягом останніх там років, скільки я себе пам’ятаю, – згадує координатор "Правого сектору" у Вінницькій області Сергій Чумак.

Олександра Музичка, якому інкримінують створення організованного бандитського формування, вбили під час спецоперації спецпідрозділу "Сокіл", – звітували правоохоронці. У МВС запевняють, що під час затримання Сашко Білий чинив опір і відстрілювався. Після двох пострілів в бік переслідувачів його наздогнали і схопили.

Коли намагаються руку з пістолетом знешкодити, звучить третій вистріл. Після останнього вистрілу уже втрьох намагаються висмикнути руку – Білий ще живий. Викручуючи пістолет, руки назад, наручники – і тільки тоді бачать, що кров, – розповідає заступник міністра внутрішніх справ України Володимир Євдокимов.

"Це політичне вбивство. Це такий цинізм і нахабство з боку нової влади, з боку цього тимчасового уряду, якого не дозволяв навіть Янукович. Цим людям не місце не те що там в кріслах владних, їм просто не місце на волі, серед нормальних громадян. Це просто якісь упирі", – вважає член політради "Правого Сектору" Олег Однороженко.

"Правий сектор" вимагає відставки Авакова

На тілі загиблого нарахували шість вогнепальних ран. За цим фактом нібито також відкрито кримінальне провадження.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Призначена судово-медична експертиза, ведеться слідство, – відзвітувала інспектор СЗГ УМВС України в Рівненській області Ольга Очко.

Вбивство "Правий сектор" назвав замовним і назвав замовника – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Мовляв, Олександру Музичку не вручали жодних повісток ані в прокуратуру, ані в міліцію, ані в суд, його просто вбили.

Коли потрібно було відправити підрозділ "Сокіл" для того, щоб викрасти в Криму тих, хто проводив сепаратистські дії, то, на жаль, вони цього не робили. Вони сьогодні знищили одного з керівників, націоналіста, людину, яку знала практично вся Україна. І за цю кров, ми в цьому переконані, Авакову доведеться відповісти, – заявив керівник "Правого сектора" на Рівненщині Роман Коваль.

“Ми вимагаємо негайної відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, арешт командира спецпідрозділа УБОЗ "Сокіл", відповідно арешт тих, хто винний у вбивстві”, – наголошує лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош.

Під час нападу правоохоронців зникли люди. Згодом в МВС повідомили, що трьох членів організованого злочинного угрупування доправили в Київ – з ними проводять слідчі дії в рамках розслідування злочину, передбаченого 257 статтею Карного кодексу – бандитизм.

Новий порядок роботи міліції передбачає, що до озброєного політичного діяча, відомого на весь світ завдяки неординарним витівкам, можуть приїхати декілька автівок спецпризначенців і розстріляти.

Багато хто буде використовувати його загибель. Влада буде показувати світові те, що вона здатна боротися з будь-ким, хто має нелегальну зброю і чинить якісь дії, незалежно від заслуг в минулому. "Правий сектор" буде використовувати це для своєї виборчої кампанії під час президентських виборів, показуючи, що вони – щось є окреме від нині чинної влади. Зараз є президентська кампанія Яроша. І такий конфлікт з владою йому теж потрібен для позиціонування, – вважає політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Олександр Музичко був доволі відомим у своєму регіоні: його неодноразово звинувачували за кримінальними статтями – заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та вимагання грошей. У Вікіпедії викладено деякі віхи життя Сашка Білого.

Довідка: Олександр Музичко

У 1995 році Музичко побив відвідувача рівненського кафе, заведену на нього справу було припинено.

У 1997 році Музичко влаштував у Києві замах на Олега Біса, члена УНА-УНСО. Однак, незважаючи на заперечення співробітників правоохоронних органів, справу закрили.

У 1999 році Музичко знову опинився на лаві підсудних: у складі злочинної групи він викрав в Рівному місцевого бізнесмена, вимагаючи від нього 1000 доларів США. В січні 2003 року Музичко був засуджений до трьох з половиною років ув'язнення.

"Стільки людей він обідив. І які зверталися з заявами, і зверталися до мене, і я писав. Я сьогодні рано прийшов… Я тільки по Білому 12 депутатських запитів робив. Проти нього порушено аж 5 кримінальних справ. Він вже давно мав сидіти. "Беспредєл" завжди закінчується плачевно", – говорить нардеп від "Батьківщини" Геннадій Москаль.

Спроби Сашка Білого в політиці

У 2012 році Олександр Музичко балотувався на виборах до Верховної Ради від Української національної асамблеї. Щоправда, дані про судимість в анкеті були відсутні. Одним з опонентів на окрузі був бютівець Юрій Вознюк.

Кампанію він вів специфічну, тому більшість мешканців Рівещини такі дії не підтримували. Був, так би мовити, певний страх, але не в простих громадян, напевно, а саме у тих людей, які були при владі колись і тут вони опинилися в Рівному, десь їх позвільняли... Говорили, що страшно дітей на вулицю випустити..., – згадує нардеп Юрій Вознюк.

Сашко Білий воював на першій Чеченській війні, отримав нагороду з рук президента Ічкерії Джохара Дудаєва. Саме ці факти біографії Музичка посилено згадувалися на російському телебаченні.

В Ічкерії він командував підрозділом "Вікінг". Був командиром підрозділу. І мало того, він нагороджений найвищою нагородою Ічкерії "Герой нації", яку йому вручав особисто Джохар Дудаєв. Він входив до складу підрозділу Шаміля Басаєва, але так як це був український підрозділ, тобто ним і розпоряджався Джохар Дудаєв. В Придністров’ї Олександр був теж зі мною. Теж має нагороди, – розповідає Чумак.

"Росія показуватиме загибель Музичка як приклад збройної боротьби, яка триває в Україні, яка триває вже всередині влади. І оцей факт буде всіляко показуватись. І я навіть не виключаю, що будуть зроблені навмисні провокації диверсантами, які будуть подаватися потім як помста "Правого сектору", – вважає політолог Таран.

Росії для чого його вбивати? Вони би його викрали і вони би робили судовий процес відкритим. І там дійсно є факти. Він же воював проти федеральних військ Російської Федерації. Співчуття Москві - вже нема що показувати. В них рано канали починалися з Сашка Білого і закінчувалися Сашком Білим, – розповідає Геннадій Москаль.

Водночас, лідер харківського проросійського бійцівського угрупування "Оплот" Євген Жилін, який займався організацією провокацій та збройного нападу на активістів Євромайдану, навіть не затриманий.