Як повідомив начальник прес-центру УСБУ в Харківській області Владислав Абдула, програма призначалася для негласного отримання інформації з мобільного телефону. Її ресурс адмініструвався з Москви.

"Нами встановлено, що двоє зловмисників - харків'янин і киянин, налагодили функціонування сайту, з якого, заплативши певну суму, можна було скачати незаконну спеціальну програму, за допомогою якої пропонувалося акустичне відтворення оточення мобільного телефону в реальному часі, перехоплення та зберігання телефонних розмов, доступ до фото-та відеофайлів, SMS-листування та електронної пошти, що зберігаються на мобільному телефоні, а також визначення місцезнаходження абонента", — розповів Абдула.

За його словами, для здійснення повного контролю за мобільним замовнику потрібно було тільки на кілька хвилин отримати фізичний доступ до нього і "закачати" програму.

Зловмисники були затримані під час збуту програм.

"За висновком експертів, мобільний телефон, на якому встановлено зазначене програмне забезпечення, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації. За свідченнями затриманих, виявлене СБУ програмне забезпечення було підконтрольне російським спецслужбам", — зазначив начальник прес-центру.

До слова, контррозвідка Служби безпеки України затримала двох громадян України з групи бойовиків Мозгового, які збирали і передавали інформацію про діяльність сил АТО ватажку однієї з розвідувально-диверсійних груп луганських терористів.