За його словами, на 8,9% зростуть з 1 січня акцизи на бензин і дизпальне: відповідно на 16 євро/тонна і на 3,7-8 євро/тонна.

Водночас директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн прогнозує, що у січні ціни не зміняться — тільки з лютого. За його словами, взимку знижується попит на пальне, і торговці сплатять акциз за рахунок свого прибутку.

За інформацією газети "Сегодня", оскільки днями Верховна Рада прийняла закон про підвищення акцизу на спиртне і сигарети у середньому на 8,9%, з січня літр чистого спирту подорожчає на 3,75 гривні, або плюс 0,75 копійок на півлітровій пляшці, акциз на натуральні та ігристі вина збільшиться на 19-28 копійок, на пиво — на 6 коп./л.

Сигарети без фільтру зростуть у ціні на 3,83 гривень за 1000 штук, з фільтром — на 8,56 гривень.

На думку віце-президента Української торговельно-промислової конфедерації (до її складу входять виробники спиртного і тютюну) В’ячеслава Сокерчака, горілка подорожчає лише в недорогому сегменті — 26-32 гривні за 0,5 л, і не більш, ніж на 40-50 копійок.

За його словами, на преміальні сорти — 40-50 грн./пляшка) ціну навряд піднімуть, інакше народ перейде на "тіньову" горілку і самогон.

Він вважає, що на зростання вартості вина і пива акциз не вплине.