За проект закону проголосував 71 сенатор, проти — 25, передає "5 канал". Однак це рішення може ветувати Барак Обама.

Протягом наступного фінансового року (з 1 жовтня — "24") Пентагон планує витратити $600 млрд. Сенатори запропонували виділити з цієї суми 300 мільйонів на допомогу Україні з озброєнням. Серед зброї, яку Вашингтон може надати Україні — радарні системи та протитанкові комплекси. Противники постачання летальної зброї переконують у свою чергу, що таке рішення призведе до чергової ескалації на Донбасі.

За словами представника Адміністрації президента Андрія Таранова, ухвала Сенату дасть Україні можливість отримати низку необхідних для зони АТО засобів.

Перші засоби — це контрбатарейної боротьби, які дозволять знаходити артилерійські та мінометні батареї на відстані більше 40-50 км. По-друге, це засоби радіо-електронної боротьби, тобто засоби, які дозволять протистояти російським системам електронного подавлення та розвідки,
— пояснив він.

"Це також протитанкові засоби. Тобто те, про що ми завжди кажемо — це системи Javelin. По-четверте — це система організації зв’язку, того, що вкрай необхідно для СУВ — скритого управління військами. П’яте — це навчання", — підсумував Таранов.

До слова, на думку впливового американського сенатора Джона Маккейна, відмова нинішньої адміністрації Білого дому надати офіційному Києву летальну зброю є однією з найбільш ганебних сторінок історії США.