ОБСЄ – найбільша у світі регіональна організація, що об'єднує 57 членів.

Як повідомляють “РИА Новости”, першим офіційним заходом в ОБСЄ під головуванням першого віце-прем'єра і глави МЗС Сербії Івіци Дачича стане конференція Постійної ради 15 січня. Пріоритетом голови, за словами Дачича, стане виконання ролі посередника щодо деескалації конфлікту в Україні, щоб привести сторони до мирного процесу. Ці дії стануть складовою частиною загального плану мирного врегулювання, що складається з чотирьох пунктів, про який він говорив ще у вересні: встановлення перемир'я, забезпечення роботи спостерігачів, дозвіл гуманітарної ситуації, встановлення діалогу між сторонами.

Водночас Латвія розпочала головування в Раді Європейського Союзу, яке триватиме півроку. За даними “Радіо Свобода”, однією із важливих подій у цей період стане саміт “Східного партнерства”, який відбудеться 21-22 травня у Ризі.

Читайте також: РФ хоче організувати міністерську зустріч щодо асоціації України з ЄС

Головним цілями головування у Латвії вважають подолання економічної і фінансової кризи, створення робочих місць і розвиток цифрових технологій, захист фундаментальних прав і забезпечення активної ролі Євросоюзу у світі, що змінюється.

Прем’єр-міністр країни Лаймдота Страюма підтримала вже затверджені в ЄС підходи до пошуку політичного розв’язання кризи в Україні. Вона не виключила, що Латвія як голова Ради ЄС може порушувати питання про зміну режиму санкцій проти Росії – послаблення або посилення, залежно від розвитку ситуації.

Читайте також: Моґеріні заявила про необхідність почати пряму дискусію з Росією

Україна сподівається на травневому саміті в Ризі остаточно узгодити надання українським громадянам безвізового режиму для поїздок до країн-членів ЄС.