"Портрет позичальника такий: по-перше, це людина без проблемних кредитів у минулому. По-друге, він готовий віддавати щомісяця як мінімум 50% своїх прибутків на погашення відсотку і тіла кредиту", - розповіла заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай.
Нинішні ставки коливаються в межах 20-22% річних. І це - не межа. За останній місяць вони знову зросли.
Експерти пояснюють, що девальваційні очікування, які є логічною реакцією населення та бізнесу на поточну економічну ситуацію у країні, можновладці вирішили побороти за допомогою "грошового голоду".
Дефіцит гривні у банківській системі призвів до стрімкого підвищення відсоткових ставок за депозитами, а відтак - і за кредитами.
Так, тільки за період з 1 жовтня по 5 листопада середні ставки по кредитах на покупку нерухомості строком на 5 років на первинному ринку подорожчали на цілих 0,71% , а на вторинному - 0,35 % і досягли рівня 21,44% і 21,28% річних відповідно.
Але разом з тим, вітчизняні фінустанови не поспішають залишати .
Позики на придбання нерухомості видають 17 з 30 найбільших банків.
"З врахуванням того, що на сьогодні зарубіжні банки не дають кредитів українським банкам, у них самих досить складна ситуація. Іпотечне кредитування при досить низькому рівні реальних доходів українського населення може тільки поглибити економічну ситуацію", - розповів голова Спілки вчених-економістів України Олександр Кендюхов.
Проте присутність іпотечних кредитів в асортименті їх пропозиції сьогодні скоріше виконує іміджеву функцію, аніж демонструє реальну зацікавленість банків у розвитку цього напрямку діяльності.
Проте фінустанови й досі пропонують навіть довгострокові іпотечні програми.
Середня ставка на покупку нерухомості у забудовника строком на 20 років за вересень-жовтень подорожчала на 0,74% і станом на 5 листопада вона становить 20,27% річних. Середня вартість іпотеки на вторинному ринку за цей період додала у вартості 0,41%.
"Це проблема цінової політики. Ціна за квадратний метр до кризи досягнула апогею, коли отримуючи іпотеку, людина не могла забезпечити ресурс своїми прибутками", - сказав генеральний директор будівельної компанії Олексій Сатов.
Зазначимо, що згідно з дослідженнями, українці можуть дозволити собі відкладати не більше 500 гривень на місяць.
З такими темпами тільки на перший внесок доведеться збирати 10 років.
"З досвіду роботи наших колег в інших країнах Європи іпотека стала розвиватися, коли ставки впали нижче, ніж 10%", - сказав заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай.
Коли в Україні чекати такого щастя, експерти прогнозувати не беруться.
Відомо тільки, що середньостатистичний українець, доходи якого зараз на рівні 3100 гривень, не зможе оформити навіть нульовий кредит, не кажучи про 20-22%.