На підвищення виплат на 20% з березня в уряді, начебто, готові піти. Про це після зустрічі з представниками шахтарів-інвалідів заявив міністр соцполітики Сергій Тігіпко. Однак про досягнення остаточних домовленостей говорити зарано. Переговори тривають.

“Ми повинні подумати і з Вами домовитися. Перше доручення - проаналізувати бюджет, створити спільну групу, яка буде аналізувати. Друга позиція – це пропрацювати варіанти, виходячи з бюджетних резервів”, - каже віце-прем’єр-міністр України - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Не вирішеною поки залишається вимога шахтарів про виплату разової компенсації за 2002-2007 роки. Тоді по страхових виплатах не проводилася індексація.

“Всі ж сиві діди, ми всі вже пенсіонери. Ще декілька років, підірване здоров’я, і ми просто не побачимо цих боргів та їх ніхто ніколи не побачить, адже це ті люди, які пачками йдуть з життя. По Луганській області нас, регресників, щомісячно мінус 300”, - каже керівник координаційної ради шахтарських організацій інвалідів України Юрій Хохлов.

Гроші на виплати компенсацій по страхових виплатах шахтарям можна взяти у Фонді соцстрахування нещасних випадків, кажуть у профільному комітеті Верховної Ради. Конкретні терміни не називають. Законопроект ще у стадії розробки.

Поки одні шахтарі домовляються з Мінсоцполітики, інші ведуть переговори з Мінвуглепромом. Незалежна профспілка гірників переконує - галузь у жахливому фінансовому та технічному стані, і чимдалі гірше.

Шахтарі готуються до загальноукраїнського страйку.

“Ми в листопаді-грудні не отримали на технологію ні копійки. Ми не можемо закупити масло, ми не можемо закупити дрібне обладнання для того, щоби підприємство працювало стабільно”, - каже голова місцевої організації Незалежної профспілки гірників на Донеччині Олександр Абрамов.

“Нам достатньо 5 хв., щоб прийняти рішення про страйк, і дату страйку, і ми можемо роз’їхатись. Прибув директор департаменту, який опікується вугіллям, він зараз знаходиться з нами. Будемо розглядати поетапно по-кожному регіону”, - сказав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Збори Незалежної профспілки гірників триватимуть 2 дні. Остаточне рішення про те, чи оголошувати страйк, шахтарі обіцяють ухвалити у четвер.