Сайт "24" розібрався, що означатиме прихід до влади у Польщі партії, яка кілька років була в опозиції, та чим така зміна влади завершиться для України.

Кого обирали поляки?

Новий склад Сейму та Сенату країни. Ці дві палати парламенту являють собою законодавчу владу. Сейм складається з 460 депутатів, які обираються строком на чотири роки на загальних, рівних, прямих і пропорційних виборах при таємному голосуванні. Сенат сформований зі 100 сенаторів, які обираються на чотири роки на загальних виборах.

В чому особливість цьогорічних виборів?

Претендентами на перемогу були важковаговики польської політики — правляча останні вісім років партія "Громадянська платформа" та правоконсервативна "Право і справедливість". Теперішня парламентська кампанія стала першою в історії Польщі, коли на чолі головних протиборчих сил виявилися політики-жінки. "Громадянську платформу" на вибори вела прем'єр Ева Копач, "Право і справедливість" — колишня співробітниця органів самоврядування і депутат Беата Шидлов.

Хто переміг?

Партія критиків Євросоюзу і Росії "Право і справедливість", очолювана братом загиблого польського президента Ярославом Качинським. У свою чергу, глава "Громадянської платформи" Єва Копач, прем'єр-міністр Польщі, визнала поразку своєї партії на виборах.

Хто такі правоконсерватори?

Мовою політологів — ідеологічні прихильники традиційних цінностей і порядків, соціальних або релігійних доктрин, за головну цінність приймають збереження традицій суспільства. У випадку із партією Качинського це означає, що вона виступає за посилення політики Заходу щодо Росії, особливо, після анексії Москвою Криму. Також партія негативно ставиться до ідеї приєднання Польщі до зони євро, обіцяє збільшити дотації малозабезпеченим громадянам, скоротити пенсійний вік і досягти покращення в усіх сферах людського життя.

Що означає їхня перемога?

Що влада у Польщі змінюється. Партія Качинського, отримавши 38% голосів виборців, має всі можливості для формування власного уряду. Відтак, президент країни і партія-переможець (до якої належить і глава держави) мають всі можливості для реалізації своїх передвиборчих обіцянок, посилення курсу на зміцнення НАТО, жорстке посилення антиросійської політики та обмеження допуску мігрантів до країни.

До чого тут Україна?

Потрохи – до всього. З одного боку – питання України у виборчій кампанії найбільше звучало у контексті допомоги виїзду до Польщі поляків з наближеного до зони конфлікту Маріуполя. З іншого — "Право і справедливість" досить активно підтримує Київ у конфлікті з Москвою та виступає за надання нашій країні всілякої підтримки, найохочіше — експертної, у проведенні реформ і демонструє зацікавлення у стабілізації внутрішньої ситуації.

Як вплине зміна уряду на стосунки Польщі і України?

В цілому – вони продовжать розвиватися, Польща і надалі підтримуватиме Україну. Але є ряд нюансів. По-перше, на порядок денний українсько-польських стосунків повернеться питання УПА. Питання Волинської трагедії 1943 року є дуже чутливим для поляків. Потрібно визнати, що ця проблема у стосунках між країнами існує і її доведеться вирішувати. По-друге, нова польська влада сприятиме посиленню стосунків України і НАТО, оскільки її представники вважають посилення Альянсу єдиним можливим способом стримання Росії. По-третє, на українську владу посилиться тиск щодо реалізації реформ, оскільки вже неодноразово декларувалося, що успіх у цьому напрямку є головною умовою подальшої підтримки.

Читайте також: Гра престолів: чим загрожує Україні зміна президента Польщі