"Пішли перевірки з боку податкової, органів захисту прав споживачів. Щоб уникнути цих штрафних санкцій ми справді знімаємо з продажу книжки, де є фотографії з цигарками", – розповіла вона.

Федоренко відзначає, що причинами перевірки книгарень є Закон про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, який набув чинності 16 вересня 2012 року. Вона додала, що вже є деякі точки, які постраждали, на які накладено штрафи.

За її словами, з продажу знімають книгу Василя Шкляра "Залишенець", бо "там є фотографія Василя Шкляра, де він з цигаркою".

"Крім Шкляра, таких книжок дуже-дуже багато. Це і класика. "Енеїда", наприклад, зображення на її головній сторінці. Всі ж козаки завжди були з люльками. Навіть Максим Кідрук, і то попадає в цей перелік ("Навіжені в Мексиці", у книжці один з намальованих героїв тримає цигарку – «24»)", – розповіла директор мережі.

У свою чергу, директор з розвитку іншої київської книгарні Вікторія Руденюк зазначила, що стосовно них ніяких дій не було.