"Процес розпочався із Луганська, бо ситуація у місті значно погіршилася, і заклади стали переїжджати в інші райони області. У Донецьку ситуація спершу була спокійнішою. Але ми уже отримали дві заяви від ректорів, вони були звільнені за власним бажанням, бо на них чинився тиск, і їх можна зрозуміти. Ректор Донецького національного університету раніше виїхав і прийняв рішення про перевезення університету", — розповіла Совсун.

Вона додала, що якщо ж звернення ректора немає, але є звернення певної частини колективу, його також розглядають.

"Проблемнішим є питання шкіл, бо школи (із зони АТО) перенести в інше місце неможливо. Дітям просто пропонують переїздити в інші школи. На жаль, усіх вчителів забезпечити роботою буде неможливо", — пояснює Совсун.

Як відомо, донецький національний технічний університет тимчасово переміститься до Красноармійська Донецької області та розміститься на базі Красноармійського індустріального інституту. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля розміститься на базі Технологічного інституту цього ж університету в місті Сєвєродонецьк. Луганський національний університет імені Т.Г. Шевченка тимчасово розміститься на базі Старобільського факультету університету.