Генпрокуратура працює

За словами Шабуніна, Шокін на відміну від Махніцького та Яреми точно знає як будувати слідство і хто може його вести. Чи захоче він це робити і чи дозволить йому це робити президент – це вже інше питання.

Щодо Єфремова — Шокіну потрібно отримати довіру в суспільства та журналістів, щоб братись за когось більш серйозного.

Він діяв дуже технологічно. Подання в раду по трьох генпрокурорів Печерського суду. Цим він чітко показав конкретно цього суду, що треба бути партнерами, а не опонентами,
— говорить голова правління Центру протидії корупції.

Читайте також: Експерт розповів про важливість Дебальцівського напрямку

Експерт каже, що Єфремов – найлегша ціль з усіх нині діючих адептів минулої влади. Бо він — не народний депутат і по ньому є багато обвинувачень та доказів.

"Якщо навіть зараз суд дасть понад 3 млн гривень застави, і ця застава буде оплачена, то при бажанні Шокіна, що він добре розуміє, тільки Єфремов виходить з зали суду, йому висувають іншу підозру — і Єфремова затримують ще на 36 годин. На це Шокін і розраховує", — вважає Віталій Шабунін.

Як генпрокурор скористається довірою? Єфремов буде або ритуальною жертвою, щоб задовольнити суспільство, або інструментом довіри, щоб посадити інших.

Призначення Шокіна

Віктор Шокін став генеральним прокурором, в тому числі з голосами "Опозиційного блоку". В "Опозиційному блоці" є два фігуранти Сергій Клюєв і Юрій Бойко.

Питання до Шокіна просте — чи будуть Бойко і Клюєв фігурантами його дій. Це покаже: чи Шокін буде працювати і боротись з корупцією, чи Єфремов — просто ритуальна жертва,
— каже експерт.

Щодо помічників Шокіна — Володимира Гузара та Давіда Сакварелідзе експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ зазначив, що громадянство, стать або релігійні переконання не мають нічого спільного з професійними навиками та чесністю.

"Національність — не панацея. Показником є історія людини та її результати. За Давідом Сакварелідзе є хороша історія та результати. Він не є зв’язаним з прокурорськими кланами", — говорить Віталій.

В Шокіна є слабкість, бо він з систем та має історію стосунків. Ця історія може заважати робити якісь кроки.

Розуміючи це, Шокін призначає Давіда своїм помічником, щоб він вирішував питання. які не може генпрокурор через свою історію. Це — позитивний сценарій. Негативний: Давід — обличчя реформ, які не дадуть йому провести,
— зазначив Віталій.

Діяльність Яреми

За словами фахівця, нема виправдання Яремі та Махніцькому. Ярема почав працювати в кінці листопада, коли почали говорити про його відставку.

"Він за грудень почав кримінальні провадження, через 3 тижні висунув підозри і подав в суд. Йому знадобилося для цього лише 3 тижні", — зазначив Шабунін.

Європейці не бачили результату рік, Шокін не зможе цього зробити за один місяць.

Антикорупційне бюро

"Конкурсом на голову Антикорупційного бюро хочемо показати, що треба робити прозорий конкурс на державну службу", — каже Шабунін.

Він додав, що зарплата слідчого в бюро буде 22 тисячі гривень.