Заява була оголошена на засіданні суду. У своїй заяві Штепа посилається на ст.3 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей".

У законі, який згідно з указом Порошенка підлягає скасуванню у ВР, сказано, що "держава гарантує відповідно до закону недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності й покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей".

Держобвинувач проти задоволення цієї заяви заперечувала, посилаючись на відсутність рішення парламент, яким визначається перелік районів і населених пунктів, на яких вводиться особливий статус.

Крім того, у ході судового засідання захист заявив низку клопотань, у т.ч. про повернення обвинувального акту в прокуратуру й про зміну запобіжний заходу щодо Штепи на не пов'язану з утриманням під вартою.

"Ми просили суд про повернення цього акту в прокуратуру, оскільки він не відповідає вимогам КПК. У ньому немає основного факту - факту, що Неля Ігорівна була в полоні. 81 день Неля Ігорівна Штепа була в полоні в бойовиків... і основне клопотання - про зміну запобіжного заходу, оскільки вважаємо, що ті ризики, які були зазначені прокуратурою, давно все відпали", - сказав адвокат Штепи В'ячеслав Дейніченко.

Неля Ігорівна Штепа є простою людиною, вона вже позбавлена владних повноважень, жодним чином не бажала й не бажає впливати на свідків сторони обвинувачення, крім того, у неї на утриманні малолітня дитина. Вона не ховалася від органів слідства й у неї немає жодних підстав надалі ховатися від правосуддя, вона, навпаки, хоче встановлення істини в справі,
- сказав він.

Держобвинувач висловилася проти задоволення цих двох клопотань.

"31 жовтня в КПК були внесені зміни, які передбачають, що за певним переліком статей не може бути іншого запобіжного заходу (крім утримання під вартою)... Злочини, які інкримінуються Нелі Штепі, входять у цей перелік", - пояснила позицію держзвинувачення прес-секретар прокурор області Віта Дубовик.

Вона також підкреслила, що обвинувальний акт складений відповідно до вимог чинного законодавства.

Нагадаємо, Штепа була арештована 13 липня. Їй інкримінують здійснення злочинів - зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей, і створення терористичної групи або організації.

Закон, на який посилається екс-мер, був проголосований минулим складом Ради, він у тому числі включав амністію всім прихильникам сепаратизму, хто не брав у руки зброю. Однак після того, як бойовики провели незаконні вибори, Порошенко закликав парламент скасувати закони про Донбас.