Глава департаменту міжнародного права МЗС Швейцарії Валентин Цельвеґер повідомив, що за розпорядженням уряду заблокували 55 мільйонів євро. Згодом прокуратура додала до цієї суми ще 82 мільйони євро.

Крім того, проти українців з "чорного списку" Швейцарії триває розслідування сім кримінальних справ, повідомляє агентство AFP. Екс-президента Януковича та його соратників підозрюють у відмиванні грошей.

Цельвеґер наголосив, що з огляду на ту ситуацію, яка склалась в Україні, тобто "хронічну корупцію", швейцарські банки зараз дуже обережно приймають українські вклади.

Читайте також: Янукович оскаржує санкції Євросоюзу в суді

Представник МЗС Швейцарії нагадав, що рішення про замороження активів Януковича і його поплічників ухвалили ще 26 лютого. Цельвеґер зауважив, що вперше блокування рахунків відбулось так швидко.

Швейцарський політик пояснив, що така квапливість необхідна для того, аби зберегти інформацію для слідства та власне гроші, аби повернути їх народу, в якого вони були вкрадені.

До речі, за словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, Україна має оплатити борги Януковича і Тимошенко у сумі $9 мільярдів.