Про це телеканалу новин “24” повідомили юристи, які надають безкоштовну допомогу активістам Євромайдану.

За словами адвоката Антона Марчука, після провокацій на Банковій близько 16:30 затримали кількох людей. Силовики на 2-3 години закрили затриманих у приміщенні і продовжували знущатися над ними. Початок побиття активістів “Беркутом” видно на відео (Відео 18+, містить елементи жорстокості).


В одного з активістів після нападу “Беркута” – струс мозку і переламаний ніс. При цьому його повезли до лікарні аж близько 19:00. У клінічній лікарні на вул. Братиславській, 3 його помістили у приміщення, забите бляхою, а не в звичайну палату. Протягом 2-х годин адвокатів не пускали до пацієнта.

Згодом побитого активіста, вже у присутності адвокатів, допитували до 8-ї ранку у тому ж приміщенні. Хлопець після всього боїться підписувати навіть власні свідчення.

Адвокат Антон Марчук розповів, що 24-річному хлопцеві, який випадково опинився в епіцентрі провокацій і сутичок з “Беркутом”, сьогодні хочуть вручити підозру за ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України (“Масові заворушення”), згідно з якою активістові загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі. “Це процесуальний статус, який дозволить їм тримати його під вартою і затягувати слідство”, - кажуть юристи.

Нагадаємо, вчора під час штурму адміністрації Президента відбулися масові сутички між активістами Євромайдану, "беркутом" і, ймовірно, провокаторами.

У зв’язку із вчорашнім захопленням адмінбудівель у Києві відкрито 11 кримінальних проваджень, в рамках яких уже затримано 9 осіб.