Громадський діяч та історик Олесь Доній вважає, що процес декомунізації Криму необхідний і діяти треба якнайшвидше.

"Не зважаючи на те, що Крим поки що окупований, йому потрібно повернути справжні кримські назви, хоча би на українських картах. Україна завинила за 20 років перед Кримом, тим що вона не захотіла повернути бодай історичну спадщину кримським татарам", – відзначив історик.

На півосторові залишилось більше 200 радянських назв. Загалом, за роки існування Радянського Союзу було змінено назви 2,5 тисяч населених пунктів. Більшість цих змін припали на роки депортації корінного населення кримських татар. Як пояснюють історики, радянська влада робила все, аби знищити автентичні найменування міст та сіл, багато з яких були названі кримськотатарською мовою.

Повну версію програми "Крим. Реалії" дивіться сьогодні о 18.30 на Телеканалі новин "24".

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що частину назв треба замінити не чекаючи деокупації Криму.

Самі ж кримчани підтримують ідею повернути містам та селам історичні назви.

Є в історії і кумедні факти: Бахчисарай в 1948 році мало не перейменували в Пушкіноград. А у Джанкойському, Красногвардійському та Совєтському районі є село Пушкіно, хоча сам поет в цих краях ніколи не бував. Є ще три села Тургєнівих, на честь письменника, котрий також не мав до Криму ніякого відношення.

Деякі кримчани сподіваються, що з часом люди півострова звикнуть до "нових-старих" назв. Але вони розуміють, що станеться це тільки тоді, коли Крим звільниться від окупації та повернеться до складу України.