Як повідомляє сайт Слідчого комітету РФ, справу порушено “за фактами обстрілів міст Слов'янськ , Краматорськ, Донецьк, Маріуполь та інших населених пунктів проголошених Донецької і Луганської народних республік за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 356 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни)”.

На думку слідства, при обстрілі зазначених міст і населених пунктів в порушення Женевської Конвенції від 12.08.1949 “Про захист цивільного населення під час війни” військовослужбовці Збройних сил України, особи з числа Національної гвардії України і “Правого сектора” навмисне, з метою вбивства мирних громадян, застосовували зброю, артилерію, авіацію, у тому числі з символікою Організації Об'єднаних Націй, бронетанкові озброєння і техніку. У результаті цього серед мирного населення є вбиті і поранені. Крім того, повністю або частково зруйновані об'єкти промисловості, енергетики, зв'язку та транспортної інфраструктури, будівлі та споруди житлового, соціально-побутового та культурного призначення, в тому числі лікарні, дитячі сади і школи,
- йдеться в повідомленні.

У Слідчому комітеті РФ нагадали про затримання журналістів LifeNews Олега Сидякіна і Марата Сайченка. Окрім того, у відомстві переконують, що громадянин Італії Андреа Роккеллі і громадянин РФ правозахисник Андрій Миронов загинули під час мінометного обстрілу українських силовиків. “26 травня в Донецьку в районі аеропорту в результаті гранатометного обстрілу вантажівки, що перевозила поранених і захищеного прапором з емблемою Червоного Хреста , загинули не менше 35 поранених цивільних осіб”, - додали в слідчому комітеті РФ.

“І якщо сьогодні у світі немає жодної держави, яка здатна визнати очевидне, що дії влади України злочинні, то Слідчий комітет Росії, порушуючи кримінальну справу, бере на себе таку відповідальність. Таким чином, Слідчий комітет не просто визнає факт вчинення злочинів проти мирних громадян, а й приступає до збору доказів вини кожного причетного до злочинів, що здійснюються проти миру і безпеки людства”, - йдеться в повідомленні.