Річ у тім, що Словаччина значно розширила кількість категорій громадян, які можуть претендувати на мультивізу, внісши до переліку бізнес-поїздки і туризм.

Як передбачають правила, якщо громадянин ще жодного разу не був у країні, де діє Шенгенська угода, то може отримати візу на термін від 6 місяців до 2 років. У разі, якщо він уже мав "шенген", то може розраховувати на мультивізу строком від 2 до 5 років.

Якщо в людини вже була віза і вона її використала в межах закону, тобто якщо вона мала туристичну візу і дійсно була там, де заявляла і вчасно повернулася – то можемо йому дати візу аж на 5 років,
– пояснила генконсул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова.

За словами ж словацьких дипломатів, їм від такої видачі віз також добре: за місяць, відколи діють нові правила, туроператори та готельєри Словаччини вже відчули приплив українських туристів. Вони відзначають, що пішли на такий крок, аби люди мали більше можливостей познайомитись із їхньою країною та Європою.

До слова, як відзначає представник України при Євросоюзі Костянтин Єлiсєєв, ЄП може ратифікувати посилену угоду про спрощення порядку видачі віз українцям, яку підписали з ЄС у липні 2012 року, не пізніше ніж у березні цього року.