5 липня українські війська увійшли у Слов'янськ

Після відходу бойовиків зі Слов'янська, місто в руїнах, вулиці всіяні снарядами та мінами, що не розірвалися. В Слов'янську проблеми з питною водою, електрикою, харчами. Обстріли припинились, та місцеві мешканці не знають, чи надовго цей мир.

Діти питають, чи закінчилась війна, а я не знаю, що відповісти,
— каже місцева жителька Світлана.

Місцеві мешканці сподіваються, що їм хоча б дадуть дах над головою, готуються подавати заявки на відбудову житла. Та багатьом нема на що сподіватися, бо на цій війні вони втратили найдорожчих людей.

У Слов'янськ привезли гуманітарну допомогу та відновили соціальні виплати

Увійшовши в місто, військові привезли слов'янцям харчі. В місті вишикувались черги за хлібом — місцевий хлібокомбінат відновив роботу лише через кілька днів. Жителям Слов'янська роздавали хліб і ковбасу.

Спочатку роздавали продукти, потім розпочали і грошові виплати, у місті відкрились банки і пошта. За час бойових дій держава не виплатила жителям Слов'янська і Краматорська 251 мільйон гривень.

Відновили виплати і у Слов'янську, і в Краматорську,
— повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Слов'янськ стане символом нового Донбасу, — Порошенко

Президент Петро Порошенко, приїхавши у Слов'янськ, заявив, що місто стане символом оновленого Донбасу. За словами економіста Ярослава Жаліло, відбудову економіки Донбасу можуть взяти на себе інвестори, адже регіон для них цікавий. Але вони будуть вкладати гроші в регіон тільки після закінчення війни.

Головне завдання держави — максимально швидко стабілізувати ситуацію,
— наголосив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

На відбудову Донеччини та Луганщини необхідно 8,1 млрд грн, — КМУ

Але наразі у Слов'янську необхідно відновити найелементарніші функції. Школи і дитсадки в місті обіцяють відбудувати до першого вересня. Щоб відновити теплопостачання та відремонтувати житло — часу до перших холодів. Чиновники кажуть, за попередніми даними, на відбудову Донецької та Луганської областей знадобиться понад 8 мільярдів гривень.

Повертайтесь в рідні міста, центральна влада вам допоможе,
— каже прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Переселенці зі звільнених міст збираються повертатись додому

Вимушені переселенці повертаються додому, але багато хто обличчя показувати не хоче — з остраху. Ольга з чоловіком та трьома дітьми приїхали до Києва майже 2 місяці тому, думали навіть лишитися у столиці, але за тиждень збираються повертатися до рідного Краматорська.

"Вже думали лишитися у Києві, але через тиждень повераємось", — каже переселенка з Краматорська Ольга.

Втім, багато вимушених переселенців поки що не поспішають в рідні міста. Експерти прогнозують, що варто чекати нової хвилі переселенців.

Поки будуть умови для життя, з Донецька та Луганська їхати не будуть,
— вважає директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

За останніми офіційними даними, під час бойових дій з Донбасу виїхали понад майже 40 тисяч осіб, хоча експерти кажуть, що ця цифра набагато більша.