При переході морем агресору нанесли потужний удар. За легендою, частина умовного ворога висадилась на берег та захопила територію, важка артилерія змушена була контратакувати.

У операції задіяли півсотні одиниць бронетехніки, 2 десятки артилерійських систем, 7 літаків, вертольоти, 2 військові судна та півтисячі вояків. Навчання за такою схемою не проводились в Україні 13 років.

"Ми стріляємо в "Гіацинтів" і БМ-21, реактивні системи залпового вогню", - розповів командир берегової артилерійської групи ВМСУ Дмитро Козаченко.

"Всі виклалися на 100%, я більш, ніж упевнений, всі старалися - навідник, командири машин. Це не пояснити, це треба пережити", - переконаний старший водій роти морської піхоти Едуард Свістун.

Хід навчань у Криму особисто інспектував начальник генштабу Збройних сил.

"Саме солдати і офіцери, які діяли вони діяли чудово, а от командування, яке діяло тут, я ще подумаю буде задовільна оцінка чи ні", - каже начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗСУ Григорій Педченко.

Щодо програми скорочення чисельності Збройних сил, про яку цього тижня говорили у парламенті, Григорій Педченко запевнив, це не торкнеться бойових військових частин. Йдеться про арсенали, бази зберігання, склади, тощо. За словами начальника Генштабу, до кінця року в українській армії залишиться 193 тисячі вояків, в 2012 - 184 тисячі.

"Взагалі в концепції ми визначились до 160 тисяч довести, але це будуть бойові частини, вони будуть розгорнуті, вони будуть готові виконати завдання за одну годину після того, як їм буде поставлено завдання", - переконаний начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗСУ Григорій Педченко.

Навчання завершаться 30 вересня, до цього часу активні фази відбудуться ще на 15 військових полігонах України. У маневрах беруть участь близько 10 тисяч військовослужбовців та понад 2 тисячі одиниць різних зразків озброєння і військової техніки.