За офіційними даними, смерть батька теперішньої російської опозиціонерки Ксенії Собчак настала внаслідок гострої серцевої недостатності. Прокуратура навіть порушила справу за фактом убивства, але її закрили.

У вбивстві Собчака підозрюють самого Володимира Путіна.

Я сьогодні очолюю державу і тому не можу дозволити собі висловлюватися різко, але я скажу вам свою думку в узагальненому вигляді. Я вважаю, що це не просто смерть, я вважаю, що це загибель. І це, звичайно, результат цькування. Він не вмів пристосовуватися, і це стало однією з причин того, що ми ховаємо його сьогодні,
— сказав Путін про смерть Собчака.

Сам Собчак здається помилявся у Путіні, з системою якого зараз яро бореться його донька.

"У Путіна багато достоїнств. Одне — дуже рідкісне: він порядний і діловитий одночасно, це дуже рідко разом зустрічається", — сказав колись діяч про президента Росії.

Разом з тим, Собчак називаючи себе лібералом, розумів, що Путін не допустить в Росії лібералізму західного світу.

Путін прагматичний і дуже реалістичний чоловік. Він дуже добре знає і розуміє і плюси, і мінуси західного способу життя і розуміє, що для Росії прийнятно, а що неприйнятно,
— висловився він.

Собчак не підтримував війну у Чечні, хоча й намагався оправдати дії Росії.

"Безсумнівно, з самого початку чеченська війна була глибоко помилковою. Треба було не вводити війська, а вирішувати цю проблему чисто політичними засобами", — вважав він.

Влада псує і калічить людей,
— вважав Собчак.

"До нещастя для нас, інтриганство у найзбоченіших і найпотворніших формах стало в посткомуністичній Росії повсякденним явищем. Тому у нашому політичному житті і переважають тимчасові виконавці, марнують сили і час на взаємну ненависть і боротьбу за шматки державного пирога. Тут вже не до любові до країни і не до державних інтересів", — зазначив він.

А ось що думав Собчак про російську демократію: "Сьогодні до влади приходять люди, які дійсно боролися з системою, але не завжди здатні відрізнити, де закінчується демократія і починається власне "я"".

Зараз донька Собчака Ксенія є журналісткою на телеканалі "Дождь".