За закупівлю невідповідних бронежилетів відповідальні ряд офіцерів

Редакції телеканалу новин "24" за умов анонімності надійшли копії документів, які підтверджують, що в кінці травня Міноборони змінило замовлення на закупівлю бронежилетів. У заявках зазначені прізвища відповідальних посадовців, є їхні підписи. Відповідальні за оформлення змін до закупівлі бронежилетів офіцери Центрального управління речового забезпечення ЗСУ: полковники Тимченко, Гусляков, Курінний, Мегеря, Яцкевич та підполковник Невідомий, а також заступник Міністра оборони України Ліщинський і колишній виконуючий обов'язки міністра Коваль.

Міноборони відмовляється коментувати закупівлю бронежилетів

Із загальнодоступних джерел відомо, що генерал-лейтенант Ліщинський, уродженець Ленінградської області, ще у 90-их роках служив в армії Російської Федерації. Призначений на посаду заступника міністра оборони України розпорядженням Кабміну від 16-ого травня цього року. Чи усунені відповідальні за недбалу закупівлю бронежилетів, у Міноборони коментувати не хочуть. Попри наявні докази провини у закупівлі бронежилетів, ГПУ нікому з офіцерів вищих чинів навіть не висунули звинувачення.

На запитання, чи Ковалю пред'явлені якісь звинувачення, речник ГПУ Юрій Бойченко відповів:

Якщо будуть пред'явлені, я вам про це скажу. Якщо будуть підстави. Повинні бути слідчим шляхом встановлені. І ці прізвища, знову ж таки, їх називати не можна. Бо, розумієте... Можливо хтось із них зовсім не винен, можливо хтось... Тобто треба встановити роль кожної із цих... процесуальних осіб.

До зміни замовлення Міноборони планувало закупити бронежилети Корсар ем-три 4-ого класу захисту. Ці версії укомплектовуються додатковим захистом шиї та паху, які, за необхідності, можна було б відчепити. За словами експертів, саме такі бронежилети і потрібні в зоні АТО.

Міністерство оборони замовило в того ж ТЕМП-3000 бронежилети без тих же самих комірців. У нас 90 % втрат на полі бою від уламків, від осколків боєприпасів, в тому числі від ГРАДу. Ці осколки, потрапляючи і розбиваючи артерії, фактично унеможливлюють швидку допомогу на полі бою, – розповів військовий експерт Сергій Згурець.

Закуплені бронежилети передбачені лише для певних завдань, – пояснюють експерти. Така амуніція зручна, не сковує рухів та значно легша. Втім, під постійними обстрілами градів ці бронежилети – ненадійні.

Ті, хто несуть на блокпостах службу, вони більш піддаються більшому ризику, ураженню, ніж мобільні групи. Тобто по блокпостах... Позиції блокпостів відомі, можуть бути відомі, по ньому можуть вестися постійно вогонь. І для цього є більша загроза бути ураженим як осколками, так і кулями. Тому потребується більший рівень захисту, – повідомив військовий експерт Ігор Федик.

В зоні АТО чимало бракованих бронежилетів

Тим часом, із зони АТО все частіше надходить інформація про браковані бронежилети. Металеві пластини прострілюються кулями калібрів, які заявлені бронежилети мали б витримувати.

Солдати наші, 5-ого батальйона стріляли в цей бронежилет. Ви бачите оцю пластину, бачите дві кулі на виліт. Ця так само, ця задня частина бронежилета. Таке саме, от ви бачите, якість, – розповів Івано-Франківський обласний військовий комісар Ігор Павлюк.

На прикладі мого товарища, який зараз знаходиться в Краматорську. В його підрозділі люди отримали бронежилети від військкомату та від сільської ради, звідки вони призвалися. Вирішили відстріляти. І вони дуже були, скажімо так, здивовані і їм дуже було неприємно подивитися, що насправді у них не 4-ий клас. Тому що в них автомат Калашникова 5,45 і 7,62 ці пластини не тримали, – розповів громадська ініціатива "Армія SOS" Олександр Фощан.

Втім, пояснюють експерти, важливий не так калібр, як сама куля. На озброєнні у терористів та військових Російської Федерації – кулі одного й того ж калібру вдвічі, а подекуди втричі потужніші за ті, якими тестують вітчизняні бронежилети.

Волонтери, які виробляють бронежилети, перевіряють їх самі

А от волонтери, які почали розробляти власні бронежилети, не спираються на застарілі стандарти. Свою роботу вони перевіряють власноруч. Знімальна група Телеканалу новин "24" закупила бронежилети у таких волонтерів. Свого часу засоби захисту в них же купували бійці батальйону "АЗОВ". Тому саме в них ми і вирішили відстріляти пластини. Використали для цього кулю калібру 7,62.

Тим часом, в зоні АТО бійці часто мають справу з браком. Першу танкову бригаду, яку вже частково розтрощили під Луганськом, оснащували новітніми танками Т-64 "Булат". Цьогорічного виробництва. Деякі з них, попри проведені перевірки, вже до виконання завдань виявились не боєздатними.

Під час висування машина нового зразка Т-64 БМ "Булат" 2014-ого року отримана з заводу з міста Харків з непонятних причин загорілось моторно-трансмісійне відділення. Після чого машина перестала бути боєздатною, – розповів заступник командира 7 танкової роти 3-ого танкового батальйону Руслан Мазепа.

Станом на 7 вересня військовим поставлено 26 938 бронежилетів

Тим часом Міноборони звітує про поставлені бронежилети. Станом на 7 вересня підрозділи Збройних сил України отримали майже 27 тисяч комплектів. Тих самих бронежилетів, які не захистять від осколків...