Таку заяву відомство зробило після розповсюдження у ЗМІ та соцмережах відео, де показано стан злітної смуги з безпілотного літального апарату, пише ВВС Україна.

Коментатори ролика наголошували, що суттєвих пошкоджень на смузі немає, тому її можна використовувати.

"Між тим, навіть на відео можна розгледіти п’ять круглих отворів, які розташовані уздовж всієї злітної смуги близько її осьової лінії. Як пояснили військові інженери, які здійснювали підрив злітної смуги, це вирви, розміром 3×5 метрів та глибиною 2 метри кожна. Відстань між ними — 700 метрів. Враховуючи, що довжина смуги становить 4000 метрів, ширина — 60 метрів, а товщина бетонного покриття — 1 метр, такі пошкодження дійсно не дозволяють застосовувати її за призначенням", — у відповідь заявили у Генштабі.

Військові також стверджують, що поверхня смуги вкрита дрібнішими вирвами від артилерійських снарядів та мін.

"Без спеціального аеродромного обладнання злітну смугу не відновити. За твердженнями фахівців, навіть за мирного часу, наявності всіх необхідних матеріалів та спецтехніки, на відновлення смуги потрібно не менше місяця", — наголосили у Генштабі.

Нагадаємо, на відео з безпілотника, яке опублікував у мережі користувач "z", видно зруйновані будівлі навколо аеропорту і цілі житлові масиви у довколишніх населених пунктах. Але злітно-посадкова смуга зазнала лише мінімальних ушкоджень.