Головних причин Чорнобильської аварії дві: неправильна конструкція самого реактора, а також непрофесійні дії персоналу.

В день катастрофи реактор випробовували: хотіли побачити, як працюватимуть його частини, якщо не буде зовнішнього електроживлення. Через порушення правил експлуатації під час експерименту, як і через неправильну конструкцію, яка не витримала випробувань, реактор вибухнув.

Керівництво СРСР спершу намагалося приховати масштаби катастрофи, однак радіоактивні частки з АЕС були виявлені в різних країнах, тож про факт катастрофи стало відомо цілому світові.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла центральною Україною, Білоруссю, західною Європою і навіть потрапила у США.

Найбільша кількість радіоактивних речовин осіла в Білорусі.

Через вибух на АЕС було зафіксовано різке зростання захворюваності на рак. Особливо багато випадків лейкемії.

Чимало ліквідаторів наслідків аварії померло в перші тижні від променевої хвороби, яка виникає, коли організм отримує завелику дозу радіації.

Сьогодні навколо Чорнобиля - 30-кілометрова зона відчуження.

А до 2015-го року повинні збудувати спеціальний саркофаг, під яким "заховають" блок, що вибухнув.

До речі, багато аналітиків схильні вважати, що Чорнобильська катастрофа стала одним з головних факторів розпаду Радянського Союзу.

Влада не повідомила населення про катастрофу вчасно. Більше того, не були відмінені мітинги та демонстрації на честь травневих свят, тож у час, коли потрібно було залишатись вдома, більшість людей у центральних областях вийшли на вулицю, тим самим отримавши певну дозу радіації.

Таку халатність населення не змогло пробачити.

До слова, газета The Guardian нещодавно опублікувала фотоогляд сучасного вигляду міста Прип'ять, яке знаходилося біля Чорнобильської АЕС, і де жила більшість її працівників. Сьогодні там ніхто не живе. Побачити всі фото можна на нашому сайті.