Втім, різниця між прихильниками і противниками незалежності доволі примарна – усього 4% на користь тих, хто хоче залишитися під британською короною.

Впродовж останнього тижня представники різних таборів наввипередки влаштовували акції на підтримку своєї позиції. Симпатики Великобританії вважають, що відділення не принесе Шотландії ані добробуту, ані омріяних свобод.

Одне з найважливіших питань, яке турбувало шотландців – що стане з національною валютою, виплатами та банківськими вкладами у разі здобуття незалежності. Не менш важливим є питання членства у ЄС. Ще одне питання – розміщення ядерного арсеналу Великобританії, велика частина якого зараз локалізована у Шотландії. Якщо буде проголошено незалежність, – британський уряд відведе судна від шотландських берегів, а це означатиме зменшення робочих місць та прибутків портових міст. Втім, чимало людей вважають, що такі наслідки – перебільшені.

Офіційний Лондон, звісно, не в захваті від перспективи втратити великий шмат плодючої і перспективної землі. Втім, ставлення до референдуму в Англії лояльне. Більше того, замість заборони волевиявлення, Лондон пішов шляхом пряника, а не батога. Якщо Шотландія все ж вирішить залишитися у складі Великобританії, їй пропонують більше автономії, зокрема рівний розподіл ресурсів та фінансову допомогу. Якою буде співпраця у разі відділення, у Лондоні наразі не кажуть.

Зазначимо, політичний союз між англійцями та шотландцями був укладений у 1707 році. За цей час останні неодноразово заявляли намір розвиватися самостійно, влаштовували не лише мирні, а й збройні повстання. Проте за останні десятиліття агресивно налаштованих шотландців поменшало, адже Великобританія збільшувала свою вагу на міжнародній арені, а разом з нею зріс і добробут населення. Якою буде доля Шотландії далі – вирішить референдум. У разі підтримки шотландцями ідеї незалежності, вона буде проголошена вже 24 березня 2016 року.