Організатори “Дня без автомобілів” у Брюсселі говорять, що метою акції є розвантаження міста від вихлопних газів та диму. Такого дня рівень фонового шуму у столиці Бельгії зменшується у 6-8 разів порівняно зі звичайними робочими днями. Вміст у повітрі шкідливих мікрочастинок та діоксиду азоту зменшується у 3-4 рази.

У “День без автомобілів” центр Брюсселя перекритий з 9.00 до 19.00. Люди, які приїжджають сюди на велосипедах, можуть взяти участь у концертах, екскурсіях , дегустаціях та інших розважальних програмах. Їх спеціально готує влада Брюсселя.

Щоправда, проїхати на автомобілі мають дозвіл виключно практикуючі лікарі, інваліди і торговці, проте швидкість пересування для них обмежена 30 кілометрами на годину. Всі інші можуть дістатися до "серця" Брюсселя на громадському транспорті, проїзд на якому сьогодні безкоштовний.

Майже всі брюссельці сприймають “День без автомобілів” як свято та із задоволенням ходять пішки, їздять на велосипедах або роликах. Також звільненої від автомобілів неділі відбувається щорічний забіг офіціантів, які мають подолати відстань 2,5 км, розливши якнайменше спиртного з пляшки на підносі.

До слова, жителі Лондона надають перевагу велосипедам.