“В перший тиждень після переходу на літній час кількість інфарктів збільшується на 50-60%, кількість самогубств на 60%, кількість викликів “швидкої” - майже в двічі. Насправді, це все політичні вигадки. Бажання налякати виникає через те, що потрібно відмінити, а для того, щоб народ повірив – потрібно налякати”, - каже лікар, доктор медичних наук Вадим Шипулін.

Проблеми зі здоров’ям у дні, коли переводять годинники, психологи пов’язують лише зі зміною погоди та звичайними сезонними депресіями.

“Якщо це не є хворобливим станом, а просто настрій поганий - звичайно, треба спершу подумати, а чому він поганий, проаналізувати причини і змінити свою життєву ситуацію, - каже доктор психологічних наук Наталя Максимова.

Зміну часу на годину вперед в останню неділю березня та годину назад наприкінці жовтня здійснюють згідно з постановою Кабінету Міністрів, ухваленою майже 20 років тому. Втім, вже у 2013 від такої практики хочуть відмовитися, відповідний законопроект днями зареєстрували в Парламенті. Цього року зробили виняток через Чемпіонат Європи з футболу "Євро 2012" і необхідність інформування європейського суспільства про "часові" зміни в Україні.

Нагадаємо, Росія востаннє перевела стрілки годинників на літній час у ніч на 27 березня 2011 року.