Сонце - найбільший фактор ризику, який може призвести до раку шкіри. У цій дерматологічній лікарні у німецькому Бохумі щодня мають справу з наслідками сонячних опіків.

"Потрібно розрізняти речі. З одного боку, є різке пошкодження, сонячний опік - те, що ми отримуємо на відпочинку, і те, що псує нашу відпустку. З іншого - існує довготривалий вплив: різні форми ушкодження шкіри, пігментація чи вицвітання - і, звісно, рак шкіри", - каже професор, дерматолог Петер Альтмеєр.

Сонячний опік виникає, коли шкіра піддається дії A- та B-променям. Вони проникають до ядра шкірних клітин і завдають шкоди ДНК. Коли шкіра не витримує, вона червоніє, припухає, з’являються пухирі.

Шкіру можна вилікувати поверхнево, проте осередок ураження - значно глибше. Кожен, хто в дитинстві зловживав сонячними променями, наслідки відчуває вже у зрілому віці. Шкіра рано старіє, з’являються родимки. Якщо родимок - понад півсотні, людина потрапляє у групу ризику. При цьому варто регулярно перевірятись у фахівців. У таких випадках варто відмовитись від сонячних ванн. Це вже гра зі смертю.

"Родимки можуть раптово почати рости і руйнуватись. Звичайна доброякісна родимка може перетворитися у злоякісну меланому", - каже професор, дерматолог Петер Альтмеєр.

Сонце таке звабливе - навіть у холодний зимовий день. Але ризик є, навіть коли ми тепло вбрані. Ультрафіолетові промені особливо потужні в горах та біля води. Сніг відбиває світло щонайменше на 80%. Здатність шкіри захищатись залежить від її типу. Крем від засмаги не захищає, він лише збільшує природний захист шкіри.

Чутливість шкіри до сонячних променів можна визначити за допомогою спеціального тестера. Це особливо важливо для людей, які схильні до алергії на сонце.

"Термін "сонячна алергія" включає цілий ряд порушень. У кожному випадку ми повинні знати, як шкіра реагує на середні та довгі хвилі ультрафіолетової радіації", - каже професор, дерматолог Петер Альтмеєр.

Інформація про те, як шкіра реагує на світло, допоможе вибрати сонцезахисний крем з правильним ступенем захисту. Купуючи такий засіб, слід бути уважним. Багато сонцезахисних кремів використовують хімічні фільтри, де молекули проникають глибоко в шкіру та перетворюють ультрафіолетові промені у тепло. Це запобігає опікам, але хімічна речовина поширюється по всьому тілу. Як результат - небезпечна побічна дія.

"За допомогою хімічних фільтрів ви ефективно захищаєте шкіру речовиною, яка перетворює ультрафіолетову радіацію на інфрачервоні промені. Хімічний процес відбувається у шкірі. Проте є ціла низка побічних ефектів. Фізичні фільтри діють, як захисний екран, відбиваючи сонячне світло, наче маленькі дзеркала. Коли ультрафіолетове проміння торкається шкіри, воно ефективно відбивається", - каже професор, дерматолог Петер Альтмеєр.

Отож фізичні фільтри не представляють жодного ризику для здоров’я. Але у них є один недолік: вони залишають на шкірі неестетичну білу плівку.

Та науковці знайшли вирішення і цієї проблеми. Вони розробили надзвичайно дрібний порошок окису титану. Він відбиває сонячне проміння, але його кристали настільки дрібні, що їх на шкірі не видно.

"Ось тут у мене наддрібний окис титану - настільки дрібний порошок, що коли його нанести на шкіру, він утворює прозорий шар. І жодних слідів", - каже розробник нового фільтру Ральф Матіак.

Дрібні часточки утворюють особливий шар, щоб запобігти всмоктуванню у шкіру. Неможливо сказати про наявність фізичного фільтра у кремі з самого лише його вигляду. Але якщо у списку складників є окис титану, споживач може бути впевнений у його безпеці.

Та навіть у цьому випадку до сонця варто ставитись обережно. Ми можемо насолоджуватись його променями - але лише час від часу, у помірних дозах. Як часто буває, підступний ризик криється у надмірності.