Експерти пояснюють, в кінці року люди підбивають підсумки життя і часто розчаровуються, поставлені у минулу новорічну ніч, цілі та бажання, не реалізовані.

“Багато взагалі вимог: звіти, плани, додаткові навантаження, викликані якимись тими ж таки корпоративами. Людина очікує свята, вона повинна очікувати, весь медіапростір, всі довкола говорять : "Свято! Свято!" , а в неї роботи багато, багато рутини, багато метушні, тим більше, додається метушня з цими подарунками, з тим, з тим, З тим. І вона відчуває внутрішню провину від того, що вона не святкує”, - каже психолог Володимир Банцер.

Серед інших причин нинішньої святкової депресії, медики називають й суто природні чинники. Адже більшість людей не можуть відчути новорічний настрій без його неодмінного атрибуту - снігу.

“На період від кінця грудня і до середини січня, на території України таких значних опадів переважній більшості регіонів ми не чекаємо. 1 січня взагалі без суттєвих опадів”, - каже начальник Гідрометцентру України Микола Кульбіда.

“Якщо чесно, такого відчуття немає, тому що ні снігу нічого немає. Хотілось би більше снігу, більше новорічного настрою”, - каже киянка Олена.

У природи немає поганої погоди - наголошують медики. Й радять не реагувати на зовнішні чинники. Зокрема, займатися аутотренінгом, носити яскравий одяг та більше часу проводити у освітлених приміщеннях.

Найкращі ліки від новорічної депресії - це спілкування - кажуть медики. У свята фахівці рекомендують читати позитивну літературу, дивитися веселі фільмі, більше посміхатися, говорити компліменти та головне - більше часу проводити з рідними та друзями.