Ми не проти того, щоб проводився референдум. Більше того, я переконаний, що більшість українців на цьому референдумі, який відбудеться, коли парламент прийме відповідне рішення, висловиться за неподільну, незалежну, демократичну і унітарну Україну, – заявив в.о. президента України Олександр Турчинов.

Референдум може відбутись 25 травня

Проведення референдуму можливе тільки після відповідного рішення Верховної Ради. Якщо воно буде, ЦВК готова провести його 25 травня – разом із президентськими виборами. Тим часом депутати весь тиждень намагалась порозумітись щодо ситуації на Сході.

Більшість та опозиція обговорювали спільний меморандум про мирне вирішення ситуації. Однак домовитись поки не вдалось. Регіонали наполягають на своїх вимогах. Найбільше суперечок – навколо надання російській мові статусу другої державної.

Наша позиція: це неможливо зробити, хоча б тому, що це питання референдуму, а я переконаний, що більшість громадян висловиться за єдину державну мову. Ми запропонували виписати чітко в законі сфери застосування поруч з державною мовою мов, де компактно проживають громадяни, які розмовляють іншими мовами, – розповів лідер фракції "Батьківщини" у ВР Сергій Соболєв.

"Немає ні документа, ні домовленостей, нічого нема. Є проект меморандуму від влади, і який запропонували ми. Ми їх зараз опублікуємо на сайті, їх можна порівняти. І я зараз поїду з цими документами до себе в Луганську область і постараюся переговорити з людьми про те, що пропонується. Я іншого варіанту не бачу, – каже лідер фракції Партії регіонів Олекандр Єфремов.

США поділяють позицію української влади

На міжнародній арені влада Росії продовжує переконувати, що її військових немає в Україні, а виступи сепаратистів спровокувала київська влада. Натомість США офіційно заявили, що повністю поділяють позицію української влади

Наша влада не слухатиме тих, хто сприймає усталене в Києві засилля націонал-радикальних, русофобських, антисемітських сил, – заявив постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін.

"Українська влада намагалася вести переговори з сепаратистами, їм навіть запропонували амністію в обмін на складену зброю. Ми дуже цінуємо, що влада зробила все, щоб забезпечити мирний діалог. Звісно що, використання сили ми вважаємо не дуже доречним в цій ситуації, але ці провокації на сході вимагають саме рішучих дій", – вважає речник Білого Дому Джей Карні.

Дипломати України, РФ, ЄС, США обговорили конфлікт

Врешті представники України, Росії, США та Євросоюзу зустрілись у Женеві, щоб обговорити ситуацію на сході України. Результатом стала спільна заява. У ній – ані слова ні про російські війська в Україні, ні про захоплення Криму, нема і слів підтримки української влади.

Ключовий пункт заяви – всі сторони підтримують деескалацію ситуації в Україні. Для цього незаконні формування мають бути роззброєні, а захоплені будівлі – звільнені

Всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті законним власникам, окуповані вулиці, площі – повернуті законним власникам, має бути здійснена амністія всім протестувальникам, за виключення тих, хто скоїв тяжкі злочини, – сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Ми домовились про те, що починаємо обговорювати конституційну реформу із залученням великої кількості бажаючих, зокрема, і представників різних регіонів, на чому наполягали російські партнери", – повідомив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

Контролювати ситуацію в Україні буде місія ОБСЄ – про це також домовились у Женеві. Росія разом з країнами Заходу надасть до цієї місії і своїх спостерігачів.