Головна проблема, кажуть, недостатня поінформованість вступників щодо нововведень та проблеми з доставкою сертифікатів ЗНО. Зокрема через неправильно вказану абітурієнтами адресу.

“Сертифікати, ці документи розсилалися через мережу “Укрпошта”, і нам відомо про більш ніж 2800 випадків, коли всі ці сертифікати, листи до абітурієнтів повернули до регіональних центрів оцінювання якості освіти”, - каже голова правління ГМ “Опора” Ольга Айвазовська.

На тестування з української мови і літератури не прийшли близько 12-ти відсотків зареєстрованих вступників. Однак здебільшого не через те, що не отримали сертифікат. Як зазначають спостерігачі, дехто при вступі скористається минулорічними результатами, а хтось банально не встиг чи забув документи.

“Діти невідповідально ставляться до цього моменту, до перевірки документів вдома, і забувають сертифікати. Вони думають, що це іграшки. Стоять плачуть - допустіть”, - каже уповноважена особа центру якості оцінювання освіти Олександра Алєксєєнко.

Хто не потрапив на тестування - ще не все втратив. Додаткову сесію організують для тих, у кого поважні причини. Наприклад, хвороба, однак навіть медична довідка не завжди стає рятівною.

“На довідці, що видається на один день, має бути вказаний час, тобто учасник, якщо там час не вказаний, він міг прийти о 4 годині в поліклініку і написати, взяти довідку за третє число”, - каже координатор освітніх програм ГМ “Опора” Микола Кузів.

Нині лише у Київському центрі оцінювання майже три сотні заяв на участь у додатковій сесії. Їх розглядають, а вступники дедалі більше хвилюються.

“Перевіряємо, переживаємо, хвилюємося”, - кажуть абітурієнт Аслам та мама Наталя Наджафови.

“Вона за українську мову переживає, там набагато - вони здавали 2 числа - набагато важче було, ніж 3-го, 3-го тести були набагато легші”, - сказала бабуся абітурієнтки Тетяна Козачкова.

Однак, переконують спостерігачі, різний рівень складності тестів з української врахують при остаточному підрахунку балів. Оприлюднення перших результатів зовнішнього незалежного оцінювання заплановане на 20 червня.