Брак гривневої ліквідності восени змусив банки значно підвищити ставки за позиками на короткі терміни навіть до 25% річних. Проте вже у січні ситуація кардинально зміниться.

“У першому кварталі, як завжди, буде зниження активності на фінансовому ринку, ресурс особливо нікому буде не потрібен, клієнти перестануть вибирати і ми будемо, знову ж таки, до березня місяця “оверліквідними””, - сказав голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

“Той короткий бум високих ставок досить швидко пройде і ставки підуть вниз. Зрозуміло, що вони, напевно, не опустяться до того рівня, на якому вони трималися протягом 2011 року, але, тим не менш, ситуація стабілізується”, -вважає заступник голови правління "Правекс-Банк" Тарас Кириченко.

Той короткий бум високих ставок досить швидко пройде і ставки підуть вниз

З словами банкірів, найбільш комфортна як для банку, так і для самих позичальників ставка за річним депозитом 15-16% у національній валюті, що підтверджує український індекс депозитів фізосіб. Він розраховується на базі показників двох десятків найбільших банків за тримісячним вкладом у нацвалюті.

Сьогодні індекс знаходиться на рівні трохи менше 15%. У разі зниження ставки за депозитами вкладники починають шукати нові депозитні програми у інших банках з вищою дохідністю.

Водночас, фахівці зауважують, що рівень відсоткових ставок за депозитами фінустанови обирають, виходячи з власних потреб і міркувань. І рішення, у першу чергу, залежить від стратегії самого банку.

“Один банк буде говорити: я не буду залучати за такими відсотковими ставкам, тому що реально я не займаюся тим сегментом бізнесу, який може ці ставки поглинути. Якщо стратегія у банку така, що він дійсно працює впритул з рітейлом, то він може залучати”, - сказала заступник директора департаменту НБУ Наталія Іваненко.

“Те, що ми зараз отримуємо від депозитів, ми направляємо на потреби кредитування. Там у нас досить істотна маржа. В нас також є зобов'язання у гривні, як і у всіх банків перед корпоративними клієнтами, більшу частину з них ми намагаємося перевернути в долар або російський рубль”, - каже перший заступник голови правління "Дочірній банк "Сбєрбанку Росії"" Олександр Вєдяхін.

Те, що ми зараз отримуємо від депозитів, ми направляємо на потреби кредитування. Там у нас досить істотна маржа.

Незважаючи на те, що банки пропонують високі ставки за депозитами, українці не поспішають нести у фінустанови свої кошти і навіть більше - забирають свої вклади.

За даними НБУ, у листопаді населення забрало 880 млн грн зі своїх рахунків. Регулятор таку ситуацію пояснює традиційним сезонним зростання витрат громадян перед святами.